Home Opinie Iohannis vs Bolojan/ Cine are dreptate/ De ce președintele nu a ieșit atât de categoric pe tema pensiilor speciale

Iohannis vs Bolojan/ Cine are dreptate/ De ce președintele nu a ieșit atât de categoric pe tema pensiilor speciale

by Oana Stănciulescu

Președintele Klaus Iohannis a ieșit astăzi la rampă pe mai multe subiecte dezbătute aprins în ultimele zile, încercând să tranșeze problema și să închidă discuțiile. „Cât timp am un cuvândt de spus, și am, nu vom tăia nimic”, a spus Klaus Iohannis. Case closed. Unul dintre ultimii politicieni respectați de la vârful PNL, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, pledase zilele trecute pentru o eficientizare a cheltuililor din administrația locală și centrală, considerând că o tăiere a salariilor sau a numărului de salariați nu duce la prăbușirea tavanului în cap.

Nu se știe cine sau ce l-a înfuriat mai rău pe Klaus Iohannis – faptul că un liberal respectat a îndrăznit să facă astfel de declarații sau că a existat pur și simplu această discuție în spațiul public. Ceea ce nu este de bun augur este faptul că pare descurajată orice dezbatere în spațiul public.

Președintele nu a ieșit atât de dur și de categoric nici atunci când a fost vorba despre pensiile speciale, despre pensionarea la 40 de ani, despre sporurile nesimțite, despre umflarea schemelor de personal, sau politizarea administrației. A făcut-o în momentul în care ministrul de finanțe anunța că este o gaură la buget de 20 de miliarde de lei, iar premierul Ciucă dăduse ordin să se vină cu măsuri   de reducere a cheltuielilor. Astăzi, Klaus Iohannis a părut mai mult un prim ministru al coaliției PSD-PNL.

Iohannis vb Bolojan

Klaus Iohannis: Nu există nici o gaură, nici o realitate tristă. Trebuie corectat și pe partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios. Nu este nevoie de tăieri. Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii.

  • Sunt complet împotriva unor tăieri alandala.
  • Eu, personal, sunt de mult în administrație, în politică, am văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândite.

Ilie Bolojan: „La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de ecnomii se pot face și în alte locuri.”,

„Este o evidență care nu poate fi contestată că în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat. Dacă vă apucați să întrebați angajații Autorității Electorale Permanente, de exemplu, ce au făcut în ultimii doi ani, între 5 și 10 angajați per județ în România s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”, a spus Bolojan.

„Analizând obiectiv fiecare instituție, cred că reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună. Pe de o parte, economia privată în aproape toate marile orașe unde sunt concentrate și instituțiile publice are un deficit de locuri de muncă și piața privată, în acest moment, ar putea prelua acești angajați. Pe de altă parte, cheltuielile ar scădea. Nu în ultimul rând, în interiorul institițiilor publice, competența, munca și o altă abordare în serviciul cetățenilor ar fi stimulate”, a declarat el.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.