Senatorul independent Sorin Roșca Stănescu a declarat sâmbătă seara la emisiunea Panorama de la Antena 3, că are cunoștință despre un raport privind resursele naturale care ar exista în Marea Neagră, raport care ar fi ajuns pe masa unor oficiali americani chiar zilele trecute.

Roșca Stănescu susține că este vorba despre metale rare care ar exista în cantități considerabile în adâncurile Mării Negre alături de petrol și gaze.

Declarația a fost făcută în contextul conflictului din Peninsula Crimeea, care ar avea ca miză inclusiv acesul la resursele naturale din Marea Neagră.

În ceea ce privește Romănia, anul trecut, CEO-ul OMV Gerhard Roiss  a declarat că rezervele de petrol din Marea Neagră sunt gigantice.

“În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă”, a susținut Gerhard Roiss.

De altfel, șeful ANRM de la aceea vreme, Alexandru Pătruți a declarat, la rândul său, că rezervele certe de gaze naturale din România se ridică la aproximativ 100 miliarde de metri cubi. iar România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Surse din cadrul ANRM susțin însă că rezervele ar fi mult mai mari, estimarea de 100 de miliarde de metri cubi fiind una initială

În ceea ce privește Ucraina, aceasta  a semnat în septembrie 2013 acorduri de concesionare pentru explorarea și exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagra, un pas care i-ar reduce din dependența energetică față de Rusia.

În septembrie anul trecut, Ucraina a incheiat cu un consorțiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom și compania de stat Nadra o înțelegere pentru împărțirea producției din perimetrul din Nord-vestul Mării Negre, un zăcământ de gaze estimat la aproape 8-10 miliarde metri cubi.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.