Home Actualitate Alimentele ultraprocesate ar putea fi dăunătoare pentru noi? Specialist: „Vorbim despre o întreagă varietate de cancere, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență”

Alimentele ultraprocesate ar putea fi dăunătoare pentru noi? Specialist: „Vorbim despre o întreagă varietate de cancere, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență”

by Ana Barb

„Este puțin înfricoșător, după doar două săptămâni să vezi acele rezultate.”

Aimee, 24 de ani, a urmat două săptămâni o dietă ultra-procesată, ca parte a unui test efectuat de oamenii de știință de la King’s College din Londra pentru BBC Panorama.

Geamăna ei identică, Nancy, ținea și ea o dietă care conținea exact aceeași cantitate de calorii, nutrienți, grăsimi, zahăr și fibre – dar consuma alimente crude sau slab procesate.

Aimee a luat în greutate aproape un kilogram – Nancy a slăbit. Nivelurile de zahăr din sânge ale lui Aimee s-au înrăutățit și nivelul grăsimilor din sânge – lipidele – a crescut.

Acesta a fost un studiu pe termen scurt pe un singur set de gemeni, dar rezultatele scot în evidență temerile tot mai mari în rândul unor oameni de știință cu privire la posibilul impact al așa-numitelor alimente ultraprocesate asupra sănătății noastre, pe care BBC Panorama l-a investigat.

Profesorul Tim Spector este profesor de epidemiologie la King’s College din Londra, care studiază tendințele bolilor și a supravegheat testul.

El a declarat pentru BBC Panorama: „În ultimul deceniu, au apărut dovezi care arată că alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare pentru noi în moduri pe care nu le credeam (…) Vorbim despre o întreagă varietate de cancere, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență”.

Termenul de alimente ultraprocesate – sau UPF – a fost inventat cu doar 15 ani în urmă, dar reprezintă aproximativ jumătate din ceea ce se mănâncă în acest moment în Marea Britanie.

Ingredientele folosite, cum ar fi conservanții, îndulcitorii artificiali și emulgatorii, nu apar de obicei în gătit acasă, doar în mâncarea produsă industrial.

„Mâncărurile ultraprocesate sunt printre cele mai profitabile alimente pe care companiile le pot produce”, spune profesorul Marion Nestle, expert în politici alimentare și profesor de nutriție la Universitatea din New York.

Pe măsură ce consumul nostru de alimente ultraprocesate crește – Marea Britanie este unul dintre cei mai mari consumatori pe cap de locuitor din Europa – la fel au crescut ratele de diabet și cancer.

Unii academicieni cred că legătura nu este o coincidență.

În ianuarie, în revista medicală The Lancet a fost publicat unul dintre cele mai cuprinzătoare studii despre alimentele ultraprocesate – realizate de Școala de Sănătate Publică a Colegiului Imperial.

Studiul pe 200.000 de adulți din Marea Britanie a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta cancer în general, și în special cancerul ovarian și cerebral.

Și, recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat împotriva utilizării pe termen lung a îndulcitorilor artificiali – invocând potențiale riscuri pentru sănătate.

Alimente ultraprocesate:

  • Pâine produsă în masă și cereale de mic dejun îndulcite
  • Supe instant, preparate preambalate și preparate pentru microunde
  • Iaurturi cu aromă de fructe
  • Șunca și cârnați
  • Înghețată, chipsuri și biscuiți
  • Băuturi răcoritoare și unele băuturi alcoolice – cum ar fi whisky, gin și rom

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.