Home Actualitate Top 10 mistere ale Bibliei

Top 10 mistere ale Bibliei

by Ana Barb

Biblia, este piatra de temelie a creştinătăţii şi cartea de căpătâi a peste un miliard de credincioşi din toată lumea. Dar, în acelaşi timp, traducerea sa din ebraică, aramaică şi greaca vecche, limbajul încifrat, pasajele lipsă şi modul tainic în care este scrisă, înconjoară de mister o suită de subiecte şi episoade cu “atingere” divină. Zece dintre acestea se disting prin mistificarea ţesută în jurul lor, aşa cum sunt relevate de site-ul Descoperă.ro.

1. Sfântul Graal

Misterul: Unde este Sfântul Graal?

Potrivit mitologiei creştine, Sfântul Graal a fost amfora, vasul sau cupa folosită de către Iisus la Cina cea de Taină, recipient despre care se spune că ar poseda puteri miraculoase. Există o legendă care vorbeşte despre Iosif din Arimateea, un apropiat al lui Iisus şi cel care i-a îngropat trupul lipsit de viaţă, cel care a intrat în posesia Graalului care ar fi luat vasul şi le-ar fi cerut apostolilor săi să îl transporte pe teritoriul Britaniei. S-a presupus, de-a lungul timpului, că el ar fi în posesia mai multor grupuri. Cele mai multe suspiciuni în acest sens le-au trezit Cavalerii Templieri, probabil pentru că aceştia se aflau la apogeul influenţei lor în perioada în care poveştile despre Graal au început să circule.

Există, în unele biserici, cupe asupra cărora cade bănuiala că ar fi, fiecare, Graalul. Un astfel de exemplu este cel al Catedralei Sfânta Maria din Valencia, al cărei Sfânt Potir se crede că ar fi fost transportat de Sfântul Petru la Roma în primul secol, şi apoi în Huesca, Spania, de către Sfântul Laurentiu, în secolul III. Alte istorii susţin ideea că Graalul ar fi îngropat sub Capela Roslin sau zace adânc în pivniţele Turnului Sfântului Mihail, de pe dealul Glastonbury, Marea Britanie. În acelaşi timp, unele izvoare avansează ideea că membrii secreţi ai unei linii de sânge oculte protejează Graalul.

2. CHIVOTUL LEGĂMâNTULUI

Misterul: Unde este Chivotul Legământului?

Chivotul Legii, cum se mai numeşte artefactul menţionat în capitolul Exodului din Biblie, reprezintă cea mai importantă comoară a “Poporului Ales”. Pentru israeliţi, el constituia cel mai sacru obiect de pe Pământ, creat de Dumnezeu Însuşi, prin intermediul lui Moise, pe Muntele Sinai. Chivotul era un cufăr masiv, poleit cu aur, lung de 118 centimetri, înalt şi lat de 78 centimetri, cu o pereche de mânere din lemn de o parte şi de cealaltă şi cu doi heruvimi din aur dispuşi faţă în faţă, cu aripile întinse, deasupra capacului care ar cântări nu mai puţin de 100 de tone. Cufărul trebuia să adăpostească relicvele sacre, printre care cele două table de piatră pe care erau scrise Cele Zece Porunci şi un vas cu mâna din cer, care căzuse spre hrana evreilor în pustie, după ce trecuseră Marea Roşie, când au fost eliberaţi din robia Egiptului. Ierusalimul, capitala regatului israelian şi casa Templului lui Solomon, era şi locul în care era găzduit Chivotul Legământului.

În 607 i.Hr, oraşul a fost jefuit de către babilonieni, sute de mii de evrei fiind ucişi. 70 de ani mai târziu, când israeliţii s-au întors în cetate, Chivotul dispăruse. De atunci, nu se ştie sigur ce s-a întâmplat cu acestă relicvă nepreţuită, iar diferitele zvonuri au fost alimentate numai de speculaţii.

3. SODOMA ŞI GOMORA

Misterul: Au fost oraşe reale? Şi dacă da, unde se aflau?

Pentru păcatele locuitorilor lor, Sodoma, Gomora, Adma şi Zeboim au fost distruse prin “foc şi pucioasă venită de la Dumnezeu din ceruri” (Geneza 19:24-25). În creştinism şi în islam, numele celor două oraşe au devenit sinonime cu păcatul total, impardonabil, iar căderea lor se confundă cu manifestarea proverbială a maniei Domnului. Totuşi, existenţa istorică a Sodomei şi a Gomorei este, încă, un subiect de dezbatere în râdul arheologilor. Biblia le indica amplasarea undeva în apropierea Mării Moarte. Alte posibilităţi includ regiunile Numeira, es-Safi, Feifeh şi Khanazir. Toate aceste situri se află în apropierea Mării Moarte, prezintă urme de arsuri şi de sulf pe multe din pietre şi sunt caracterizate, se pare, de o încetare subită a populării către finalul Epocii timpurii a Bronzului. La sud de Marea Moartă se află un munte cunoscut ca Muntele Sodoma. Amplasarea celor cinci oraşe despre care se spune că au fost distruse odată cu Sodoma şi Gomora a fost stabilită prin realizarea unor hărţi cu ajutorul sateliţilor, prin identificarea formelor geometrice, în special rectangulare.

4. GRĂDINA EDENULUI

Misterul: Unde se află Grădina Edenului?

În timp ce majoritatea teologilor şi initiaţilor “biblici” consideră că pasajul care istoriseşte despre Grădina Edenului este, cel mai probabil, simbolic, alţii sunt de părere că locul a existat într-adevăr, chiar aici, pe Pământ. Mai mult, Biblia ar oferi unele indicii destul de clare cu referire la locaţia sa exactă. Această convingere a condus la organizarea multor încercări de a localiza Grădina. Povestea creaţiei din Geneză menţionează amplasarea geografică atât a Edenului, grădina celor patru râuri biblice (Pison, Gihon, Tigru şi Eufrat), cât şi a celor trei regiuni biblice ( Havila, Asiria şi Kush).

Există ipoteze ce indică poziţia Edenului fie în zona izvoarelor râurilor Tigru şi Eufrat, la nord de Mesopotamia, fie în Iraq, în Africa, ori în Golful Persic. În timp ce adevărata locaţie rămâne un mister, există un amănunt fascinant al poveştii: Etiopia este menţionată ca fiind în apropierea sau împrejmuind Grădina Edenului în Geneza 2:13 ( “Şi numele celui de-al doilea râu este Gehon, acelaşi care a urzit ţărâmul Etiopiei”). Încă din 1974, paleontologii au excavat prin şase milioane de ani de viaţă şi au conchis că Etiopia poate fi declarată locaţia ştiinţifică a originilor umane, o adevărată Grădină a Edenului, din perspectiva ştiinţei.

5. CODURILE BIBLICE

Misterul: Biblia pare să conţină mesaje incifrate; este o coincidenţă?

“Iar tu Daniele, ţine ascunse cuvintele şi pecetluieşte cartea până la sfârşitul lumii”, Daniel, 12:4. Cercetările unor oameni de ştiinţă au confirmat, în ultimii ani, o ipoteza care susţinea că în Biblie există inclus, pe lângă îndrumările spirituale evidente, şi un anumit cod secret care poate dezvălui evenimente care au avut şi vor avea loc cu mii de ani după scrierea Bibliei. Codul biblic a fost descoperit în Vechiul Testament din versiunea originală a Bibliei, scrisă în limba ebraică.

Autorul acestei descoperiri este dr. Eliyahu Rips, unul dintre cei mai mari experţi din lume în teoria grupurilor, aflată la baza fizicii cuantice. Descoperirea lui Rips a fost confirmată de matematicieni de renume de la Harvard, Yale şi Universitatea Ebraica. La 1 septembrie 1994, prim-ministrul israelian Ytzhak Rabin era avertizat printr-o scrisoare a unui matematician evreu că numele său a fost decodificat din textul Bibliei, alături de sintagma “criminal va asasina”. Mesajul a fost ignorat. La 4 noiembrie 1995, Rabin a fost ucis cu un glonţ în spate de către un individ care se credea investit cu o misiune divină. Este vorba despre o asasinare codificată în Biblie cu peste 2000 de ani în urmă?

În urma evenimentului, o întreagă serie de alte episoade descifrate explicit din Biblie s-au adeverit. Teoria lui Rips despre codul biblic consideră Biblia ca o gigantică grilă de cuvinte încrucişate.

6. TRIBURILE PIERDUTE

Misterul: Ce s-a întâmplat cu Cele Zece Triburi Pierdute ale Lui Israel?

Încă de când asirienii au exilat triburile pierdute ale lui Israel, în secolul VIII i.Chr., misterul continuării vieţii lor din acel moment s-a adâncit cu timpul, fără a se fi elucidat vreodată. Unde s-au dus? Sunt legitime declaraţiile unor grupuri contemporane, care pretind că descind direct din Triburile Pierdute? Cu mai bine de 2.700 de ani în urmă, asirienii au exilat cele zece triburi din Regatul lui Israel. În anii 722-721 i.Ch., Cele Zece Triburi care compuneau Regatul nordic al Israelului au dispărut.

7. FARAONUL EXODULUI

Misterul: Cine a fost faraonul Exodului?

Este limpede că acest atribut îi aparţine faraonului care stăpânea Egiptul Antic în perioada când Moise a despărţit apele Mării Roşii şi şi-a condus poporul către libertate, în ceea ce a rămas cunoscut drept Exodul. Dar cine anume a fost acest faraon, dat fiind faptul că în acest episod din Biblie nu i se atribuie o identitate concretă? În mod logic, pare relativ uşor de dedus, făcând o paralelă între momentul Exodului şi faraonul Egiptului de la acea vreme. Însă şi asupra Exodului planează dispute privind data exactă a evenimentului biblic. Cercetătorii au conchis, descifrând încadrarea cronologică sugerată în Regi 6:1, că Scripturile ar avansa anul 1445 i.Chr. ca an al Exodului. Dacă informaţia este corectă, acesta s-a întâmplat în cel de-al treilea an de domnie al faraonului Amenhotep al II-lea.

Totuţi, conform unor informaţii suplimentare din Vechiul Testament, reiese că predecesorul lui Amenhotep, Thutmose al III-lea ar fi singurul faraon din intervalul cronologic specificat în Regi 6:1 care ar fi stăpânit suficient de mult (54 de ani) încât să fie pe tron în momentul plecării lui Moise şi să moară la scurt timp după întoarcerea acestuia în Egipt. Cea mai comună imagine închipuită în cultura populară este cea a lui Ramses cel Mare, ca fiind faraonul menţionat în Vechiul Testament, deşi nu există dovezi documentare sau arheologice că acesta ar fi avut de a face cu Molimele Egiptului sau că i-ar fi urmărit pe sclavii evrei în timp ce fugeau din Egipt.

8. ARCA LUI NOE

Misterul: Unde este Arca lui Noe?

Cel târziu din vremea lui Eusebiu din Cezareea ( 275 – 339 d.Hr.), episcop în Palestina, teolog, apologet şi istoric al Bisericii creştine, până în zilele noastre, rămăşiţele fizice ale Arcei lui Noe au făcut subiectul fascinaţiei şi căutarea lor un important domeniu de activitate atât pentru creştini, cât şi pentru evrei şi musulmani. Până recent, în ciuda oricăror pretinse observări şi expediţii, nicio dovadă fizică a arcei nu a putut fi descoperită. Această căutare a primit stigma de “vânătoare de vrăjitoare” din partea câtorva arheologi. Căutătorii arcei au avut puţine indicii care să-i ghideze spre artefact, dincolo de menţiunea din Geneza a “munţilor din Ararat”. Până la începutul secolului XXI, două candidate principale pentru explorare au ieşit la suprafaţă: aşa-numita anomalie Ararat, în apropierea vârfului muntelui Ararat ( denumită “anomalie” deoarece era până recent doar o imagine aeriană şi din satelit care arăta ca o zonă înnegrită a zăpezilor şi a gheţii de pe vârf) şi situl de la Durupinar, în apropierea de Dogubayazit, la 29 kilometri sud de Marele vârf Ararat.

Totuţi, de curând, un grup de exploratori chinezi şi turci aflaţi în căutarea relicvelor biblice a anunţat că este posibil să fi descoperit Arca lui Noe, la altitudinea de 4.000 de metri, pe Muntele Ararat din Turcia.

“Nu suntem 100% siguri că este vorba despre Arca dar, în proporţie de 99,9%, despre ea este vorba”, a declarat Yeung Wing-Cheung, un realizator de documentare din Hong Kong şi membru al echipei de 15 oameni aflată pe urmele Arcei lui Noe.

Conform poveştii biblice cuprinsă în Vechiul Testament, Dumnezeu a decis să reverse un potop asupra Pământului după ce a văzut cât era de decăzut şi i-a spus lui Noe să construiască o arcă, unde să ofere adăpost câte unei perechi din fiecare specie de animal. După ce apele potopului s-au retras, spune Biblia, arca a rămas încremenită pe un munte. Mulţi cred că Muntele Ararat, cel mai înalt punct din regiunea în care se află, este locul unde Arca lui Noe şi ocupanţii săi au revenit pe sol.

9. ŞARPELE ISPITITOR

Mister: Cum arătau animalele înaintea Păcatului Originar? Dar omul?

“Zis-a Domnul Dumnezeu către şarpe: “Pentru că ai făcut aceasta, blestemat să fii între toate animalele şi între toate fiarele câmpului; pe pântecele tău să te târăşti şi ţărână să mănânci în toate zilele vieţii tale!” (Geneza, 3:14). Fragmentul “pe pântecele tău să te târăşti”, rostit ca o pedeapsă din partea Creatorului, face destul de evident faptul că înaintea acestei osânde, şarpele, aşa cum îl ştim astăzi, arată altfel sau, cel puţin, dispunea de un alt mijloc de locomoţie. Care să fi fost acesta?

Avea oare şarpele aripi şi zbura, înainte să fie condamnat la o viaţă de târâtoare, sau măcar nişte membre cu ajutorul cărora se deplasa pe pământ, asemenea şopârlelor? Date fiind forma şi dimensiunile şerpilor, indiferent de specia lor de provenienţă, este destul de greu de imaginat că ar fi avut aripi sau chiar picioare. În cel mai bun caz, puteau arăta ca nişte miriapozi, dar cu siguranţă nici această caracteristică locomotorie nu le-ar fi înlesnit într-un mod deosebit deplasarea, astfel încât privarea de zecile de picioruşe să vină ca o damnare.

10. FUGA LUI CAIN

Misterul: Mai existau şi alţi oameni pe Pământ în afară de Adam, Eva, Cain şi Abel? Cine i-a făcut?

“De mă izgoneşti acum din pământul acesta, mă voi ascunde de la faţa Ta şi voi fi zbuciumat şi fugar pe pământ, şi oricine mă va întâlni mă va ucide. Şi i-a zis Domnul Dumnezeu: “Nu aşa, ci tot cel ce va ucide pe Cain înseptit se va pedepsi”. Şi a pus Domnul Dumnezeu semn lui Cain, ca tot cel care îl va întâlni să nu-l omoare. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Iar lui Enoh i s-a născut Irad”, Geneza (4:14-18). Prima parte a acestei înşiruiri de versete doar ridică întrebări şi lasă loc de speculaţii. O analiză foarte riguroasă poate genera o dezbatere pornind de la sintagmele “oricine mă va întâlni” şi “tot cel ce va ucide pe Cain”, în condiţiile în care Adam, Eva şi Cain erau singurii oameni de pe Pământ, deducând din informaţiile biblice de până la acel moment. Dar, cu destulă indulgenţă, se poate considera că atât Dumnezeu cât şi Cain făceau referire la Adam, Eva şi animalele de pe Pământ prin cuvântul “oricine”, chiar dacă pare nefiresc.

Nu ştim nimic despre femeia cu care a avut copii Cain, însă un episod incestuos, fără nicio mustrare sau pedeapsă divină ulterioară – cel puţin menţionată în Biblie – este prezentat foarte explicit în Vechiul Testament. După episodul Sodoma şi Gomora, singurul drept credincios şi supravieţuitor este Lot şi cele două fiice ale sale. Imediat după distrugerea celor două oraşe: “Apoi a ieşit Lot din Ţoar şi s-a aşezat în munte, împreună cu cele două fete ale sale, căci se temea să locuiască în Ţoar, şi a locuit într-o peşteră, împreună cu cele două fete ale sale. Atunci a zis fata cea mai mare către cea mai mică: “Tatăl nostru e bătrân şi nu-i nimeni în ţinutul acesta, care să intre la noi, cum e obiceiul pământului. Haidem dar să îmbătăm pe tatăl nostru cu vin şi să ne culcăm cu el şi să ne ridicăm urmaşi dintr-însul!” Şi au îmbătat pe tatăl lor cu vin în noaptea aceea; şi în noaptea aceea, intrând fata cea mai în vârstă, a dormit cu tatăl ei şi acesta n-a simţit când s-a culcat şi când s-a sculat ea. Iar a doua zi a zis cea mai în vârstă către cea mai tânără: “Iată, eu am dormit astă-noapte cu tatăl meu; să-l îmbătăm cu vin şi în noaptea aceasta şi să intri şi tu să dormi cu el ca să ne ridicăm urmaşi din tatăl nostru!” Şi l-au îmbătat cu vin şi în noaptea aceasta şi a intrat şi cea mai mică şi a dormit cu el; şi el n-a ştiut când s-a culcat ea, nici când s-a sculat ea. Şi au rămas amândouă fetele lui Lot grele de la tatăl lor. Şi a născut cea mai mare un fiu, şi i-a pus numele Moab, zicând: “Este din tatăl meu”. Acesta e tatăl Moabiţilor, care sunt şi astăzi. Şi a născut şi cea mai mică un fiu şi i-a pus numele Ben-Ammi, zicând: “Acesta-i fiul neamului meu”. Acesta e tatăl Amoniţilor, care sunt şi astăzi.”

Geneza 19:30-38

Articol republicat

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.