Home Lifestyle Stresul accelerează îmbătrânirea, odihna o inversează, arată cercetările

Stresul accelerează îmbătrânirea, odihna o inversează, arată cercetările

by Ana Barb

Un studiu recent publicat în revista Cell a descoperit că stresul poate avea un efect de îmbătrânire asupra organismului, dar recuperarea poate inversa procesul.

Cercetarea a fost condusă de mai multe școli, inclusiv Harvard Medical School și Duke University. Cercetătorii au folosit instrumente biologice de estimare a vârstei pentru a măsura schimbările la nivel epigenetic, care determină modul în care expresia genelor este afectată de circumstanțe.

Ei au descoperit că îmbătrânirea biologică a crescut în timpul situațiilor stresante, cum ar fi intervențiile chirurgicale, infecția severă cu Covid-19 și sarcina, dar a fost redusă după terminarea evenimentului stresant. În unele cazuri, îmbătrânirea a fost restabilită complet sau parțial în doar zile sau luni.

Studiul sugerează că vârsta cronologică și cea biologică nu sunt întotdeauna aceleași, iar vârsta biologică a unei persoane poate fi mai mică sau mai mare decât vârsta cronologică, în funcție de stilul său de viață.

În plus, cercetătorii au descoperit că un medicament antiinflamator a dat rezultate mai bune în recuperarea pesoanelor, mai ales cele care au trecut printr-un Covid-19 sever.

Autorii sugerează ideea unor intervenții terapeutice, cum ar fi un „medicament anti-îmbătrânire”, care ar putea inversa creșterile tranzitorii ale vârstei biologice.

Cu toate acestea, studiul are limitări și nu este clar cum acest model de îmbătrânire și recuperare pe termen scurt poate sau nu afecta îmbătrânirea pe termen lung. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a răspunde la această întrebare.

Cu toate acestea, studiul sugerează că stresul fizic și emoțional ar putea să nu fie permanent și poate fi inversat.

Prin urmare, este crucial să vă faceți timp pentru a vă recupera după evenimente stresante.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.