Home Actualitate Simion Hăncescu, președinte FSLI, despre discuția de la Cotroceni: S-a promis doar un acord parafat de Klaus Iohannis

Simion Hăncescu, președinte FSLI, despre discuția de la Cotroceni: S-a promis doar un acord parafat de Klaus Iohannis

by Ioana Popescu

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat în emisiunea Bună, România, moderată de  Răzvan Zamfir și Rdu Buzăianu, că după discuțiile dintre sindicaliști și Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni singura promisiune  a fost un acord parafact de președinte.

Ce spun sindicaliștii despre propunerea lui Klaus Iohannis

Acesta a declarat că  președintele Klaus Iohannis a venit doar cu propunerea unui acord politic pe care să îl semneze împreună cu liderii coaliției, potrivit căruia guvernanții se angajează ca în viitoarea grilă de salarizare, profesorul debutant să aibă un salariul mediu brut pe economie. Iohannis a respins inclusiv varianta unei ordonanțe de urgență în acest sens sau alte revendicări cerute de sindicaliști.

„Domnia sa, încă de la început a exprimat că știe care sunt cele două cerințe importante ale noastre: să se acorde o majorare salarială de la 1 iunie, să se aplice articolul 12 din Legea 153/2017 care spune că pentru coeficientul de multiplicare 1 valoarea să fie 3.000 de lei și nu 2.500 cât este în prezent. Asta ar fi însemnat o majorare de aproximativ 20% a salariilor. De fapt oamenii nu agreează propunerea Guvernului referitoare la acele prime pe care le-au promis, 4.000 lei în două tranșe, 2.000 în iunie, 2.000 în octombrie. De asemenea pentru nedidactic, 1.500 de lei.

Domnia sa a spus că nu există o altă variantă că nu se poate da ordonanță având în vedere că este un impact bugetar mare, 3,5 miliarde de lei anual. Singura variantă pe care Guvernul o are la dispoziție este aceasta, fiind bani cu finanțare europeană pentru acele primă.

Cel mai important punct pe care îl avem pentru revendicare este acela de a se garanta printr-un act normativ, Ordonanță de Urgență care să fie publicată în Monitorul Oficial în care să se scrie că în noua grilă de salarizare, profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie. Am reproșat faptul că oamenii au simțit în momentul înc are a fost scos din Legea Educației acel articol care spunea acest principiu, au dedus că grila făcută de Ministerul Educației împreună cu noi, sub girul premierului este doar o promisiune, nu se va pune în aplicare. Pentru oameni a fost un semnal că nu se va respecta acest principiu. Domnia sa a spus că nu se poate veni acum cu o ordonanță care să prevadă lucrul ăsta. Personal nu cred, cred că sunt soluții, propunând un acord politic pe care l-a propus și premierul Ciucă pe care să îl gireze președintele României, să pună parafa pe acest acord și că va urmări îndeaproape să se respecte acest acord când se va face grila. Am mai avut acorduri semnate cu alte guverne și au fost încălcate”.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.