Senatori SUA au explicat, duminică, într-un interviu, că exploatarea gazelor de şist este o soluţie viabilă pentru independenţa energetică faţă de Rusia, unul dintre aceştia transmiţându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acţionează în Ucraina şi Transnistria.

Senatorii americani nu au explicat cum va deveni România independentă energetic dacă producția va fi exploatată și exportată de către companii străine. Se știe că în extracția gazelor de șist sunt interesate marile companii americane.

Senatorul Murphy a susţinut că în problema independenţei energetice „există semnale pe termen scurt, dar nu există soluţii pe termen scurt”.

„Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţie energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închidă centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă”, a afirmat Murphy.

Senatorul American nu a fost impresionat nici de protestele împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

„Şi în America au fost”, a replicat Murphy.

În acelaşi timp, senatorul Ron Johnson a fost întrebat cum le-ar explica românilor beneficiile exploatării gazelor de şist, în condiţiile în care în România resursele aparţin statului şi nu proprietarului de teren.

Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective”, a afirmat Johnson.

Pe de altă parte, Murphy a susţinut că „nu este totul sau nimic”.

„Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea şi cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile şi chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populaţie, care ar trebui protejate, există o dezbatere foarte raţională pe care o poţi avea despre această nouă tehnologie”, a explicat senatorul american, în interviul pentru gandul.info

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.