Home Economie Se renunta la cota unica de impozitare? Stategia fiscala bugetara 2014-2016 prevede impozit progresiv

Se renunta la cota unica de impozitare? Stategia fiscala bugetara 2014-2016 prevede impozit progresiv

by George Avram

Conform unui document pus la dispozitie de catre Ministerul de Finante, se pare ca Guvernul planuieste introducerea unui impozit prograseiv cu cote de 8%, 12% si 16%, in detrimentul actualei cote unice de impozitare. Subiectul nu este unul nou, Victor Ponta propunand acest sistem atat in 2012 cat si in 2013, insa masura nu a fost acceptata de liberali.

Principalele modificari din documentul dat publicitatii de Ministerul de Finante sunt cele referitoare la impozitul pe profit (scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding, schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea) si cele privitoare la contributiile sociale obligatorii (reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014).

De asemenea, Strategia prevede si introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management (microintreprinderi) si eliminarea din baza de impozitare a diferenţelor de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate.

Impozite şi taxe locale ar trebui revizuite  în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului. De asemenea, este prevazuta si indexarea impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, respectiv rata inflaţiei pentru perioada 2013-2015.

You may also like

1 comment

Carp III 13 februarie 2014 - 18:53

Aşadar, conform inteligenţei manifestate până acum de guvernarea USL, rezultă că introducerea impozitului progresiv se va face astfel: 16% la cei care au venituri de până la 100.000 lei anual (reprezentînd 90% din contribuabili), 12% pentru cei cu venituri anuale de până la 1.000.000 lei (5% dintre contribuabili) şi 8% impozit anual pentru restul de 5% dintre contribuabili, respectiv pentru cei care beneficiau şi până acum de eşalonări, reeşalonări, scutiri, iertări, etc, etc … !?! Cu alte cuvinte, la total iese că se încasează tot atâta ca până în prezent, dar se lasă o marjă mare la obligaţia de sponsorizare în câmp politic, pentru cei care au supt mult de la bugetul statului şi au dat cât au vrut muşchii lor !?!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.