Home Actualitate Șoc și groază. Guvernul a împrumutat 27 de miliarde de euro doar în primele opt luni

Șoc și groază. Guvernul a împrumutat 27 de miliarde de euro doar în primele opt luni

by George Avram

Împrumuturile Guvernului în primele opt luni din 2023 se ridică la 133,5 miliarde de lei (27 de miliarde de euro), dintre care 13 miliarde de lei sunt finanțări ce au termene de plată prevăzute tot pentru anul în curs, potrivit Profit.ro.

27 de miliarde de euro împrumutate de Guvern doar în primele opt luni din 2023

În august, Guvernul a împrumutat 9,9 miliarde lei, dintre care 3,78 miliarde lei de la populație.

Ca să acopere deficitul și să plătească datorii vechi ajunse la scadență, Guvernul trebuie să contracteze în total în 2023 împrumuturi de 160 miliarde lei, sau 32,3 miliarde euro.

Fără cei 13 miliarde de lei care trebuie restituiți în 2023, Ministerul Finanțelor a împrumutat 120 miliarde lei și mai are de tras 40 de miliarde de lei, dar necesarul de împrumut va fi, cel mai probabil, mai mare, din moment ce deficitul va fi peste cel prognozat inițial, de 4,4% din PIB.

Probabil că nici din PNRR nu va putea fi încasat în timp util un miliard de euro din componenta de împrumut, ceea ce înseamnă că, probabil, Ministerul Finanțelor va fi nevoit să iasă pe extern în această toamnă.

Potrivit Profit.ro, Guvernul a împrumutat o sumă record în ianuarie 2023, de 55,3 miliarde lei (11,24 miliarde euro), de la investitori, de pe piața externă și de pe cea internă, precum și de la populație. Precedentul record fusese înregistrat în ianuarie 2022 și fusese de 28,87 miliarde lei.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.