Home Business Guvernatorul Băncii Naţionale a României  Mugur Isărescu: Trebuie să ne revenim!Mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu impozite, trebuie să renunțăm la privilegii fiscale

Guvernatorul Băncii Naţionale a României  Mugur Isărescu: Trebuie să ne revenim!Mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu impozite, trebuie să renunțăm la privilegii fiscale

by George Avram

Guvernatorul Băncii Naţionale a României  Mugur Isărescu a afirmat că mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu impozite, dar, treptat, trebuie să renunțăm la privilegii fiscale.

Isărescu numește pachetul unul de “consolidare și corecție fiscală”.

Sprijinim programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el. Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, transmite Isărescu.

E imposibil să faci “un stat european” cu 27% venituri din PIB a spus Isărescu, care spune că toate serviciile publice sunt subfinanţate.

  • “Anul trecut inflația a fost mai mare decât cea prevăzută în construcția bugetară, veniturile au fost mai mari. Anul acesta inflația nu e atât de mare. Am avut venituri care au apărut în plus față de perioada în care s-a gândit bugetul. În acest an, inflația se apropie de ceea ce am țintit și nu mai au venituri în plus. Un al doilea element, după părerea mea: această iluzie cu statul minimal. Românii nu vor stat minimal, vor impozite mai mici. Ce firmă, ce persoană vrea impozite mari? Românii vor un stat capabil, cu autostrăzi, educație, spitale, acestea sunt servicii și activități publice care sunt costisitoare. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim! Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.
  • “Mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale dacă sunt sunt cu un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei ,cinci. Când depășești 10-15 ani, ele devin rente, care distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Unii vor chiar rente viagere. Nu merge! Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar, să mă exprim cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Se negociază greu însă. Trebuie negociat și găsită o soluție”, a spus Mugur Isărescu.
  • “Sprijinim programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el. Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, a spus Isărescu.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.