Home Actualitate Rețeta tortului Dobos, ținută secretă 20 ani

Rețeta tortului Dobos, ținută secretă 20 ani

by Ana Barb

Rețeta tortului Dobos, una dintre prăjiturile emblematice ale Ungariei,dar pe care o găseați și în cofetăriile din România cu ani în urmă, a fost ținută secretă timp de 20 ani și este respectată acum cu strictețe în cofetăria din Miercurea Ciuc deținută de singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak.

Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust delicios — cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.

Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc, Bartis Botond, ne dezvăluie povestea specială a tortului Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre cei mai renumiți cofetari din Budapesta.

”Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire. Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris.

A fost transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”, își începe povestea Bartis Botond.

Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef și soția sa, Sissi.

Prăjitura Dobos a cucerit prin simplitatea și eleganța ei, în condițiile în care, în vremea respectivă, torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje și cu cremă de frișcă, nu de unt. De altfel, tortul Dobos a fost prima prăjitură din vremea aceea care s-a realizat cu cremă de unt și cu cremă de ciocolată.

Rețeta tortului nu este complicată și folosește ingrediente puține și nepretențioase.

”Cofetăria noastră respectă rețeta originală, cea elaborată de Dobos Jozsef. Asta înseamnă că felia Dobos conține șase blaturi, realizate din gălbenuș de ou, albuș, unt, zahăr, puțină făină și sare. Crema este realizată din ciocolată belgiană, cu un conținut de cacao de 53%, unt și nu margarină și gălbenuș de ouă aburit. Deasupra, tortul este acoperit cu un blat caramelizat, care conține zahăr, puțin unt și o picătură de oțet”, ne explică Bartis Botond.

Procesul de realizare a feliei Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se ”împrietenească” blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.

În prezent, în lume există peste 100 de variante de rețete ale prăjiturii Dobos, iar tinerii cofetari care învață la școli de profil trebuie să treacă, uneori, ”proba de foc” a realizării unui tort Dobos perfect.

sursa- agerpres

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.