Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit la Spitalul Elias.

Actorul, Radu Beligan a fost internat în Spitalul de Urgență Elias, vineri, la ora 13.00, în stare de degradare biologică progresiva.  A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă cu supraveghere și controlul funcțiilor vitale, cât și controlul fizic și psihic adecvat situației sale” a declarat pentru Agerpres, Dana Safta, directorul medical al spitalului.

Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în 2013, cu titlul de „cel mai longeviv actor profesionist de teatru”. Doi ani mai târziu, actorul sărbătorește împlinirea a 97 de ani de viață și 77 de ani de carieră tot pe scenă, cu un spectacol care are toate șansele să stabilească, la rândul său, un record.

„Egoistul”, cu Radu Beligan în rolul principal, se  joacă de peste 11 ani, având peste 300 de reprezentanții.

A debutat în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski. Studiile  le-a făcut la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde fusese elevul Luciei Sturdza-Bulandra.

Între 1937 şi 1938 a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti. A venit la Teatrul Naţional din Capitală în 1945, iar în 1961 a pus bazele Teatrului de Comedie, fiind directorul acestuia.

Din 1969 până în 1990 a fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Fiind considerat la început actor de comedie, după apariţiile în „Sărută-mă imediat” de Tudor Muşatescu sau „O femeie răpită” de Louis Vermeuil, în regia lui Sică Alexandrescu, s-a hotărât să lupte împotriva acestei etichete cu rolul Profesorului Miroiu din „Steaua fără nume”, cu cele din „Trei surori” şi „Medicul în dilemă” .

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.