A luat, pur si simplu, o piesa de pe tabla de sah, fara a adauga si altele, a mutat-o si a dat tot jocul peste cap. Iar acum, castiga partida. In timp ce Vladimir Putin face aceasta prestidigitatie pe frontul sirian, dand o cu totul alta turnura celui de-al Treilea Razboi Mondial, care tocmai s-a declansat, liderii politici din SUA participa la un urias talk-show. Electoral. Iar decidentii europeni intorc spatele frontului si se ocupa de instalat corturi pentru refugiati. Vladimir Putin rade, da declaratii si face.

Ceea ce se intampla pe frontul sirian, daca nu ar fi extrem de tragic, ar fi uluitor si atata tot. O mare lectie de istorie. O stralucita lectie de strategie. Un debut neasteptat al celui de-al Treilea Razboi Mondial. In care, pana una-alta, sunt angrenate nu mai putin de 60 de state ale lumii. Si sa vedeti ce se intampla, conform datelor de pe teren si ce urmeaza, conform declaratiilor oficiale.

Putin a reusit, intr-o prima miscare, sa-si creeze pe teritoriul sirian baze militare de avioane de interceptate, de bombardament si de rachete, pe sub nasul Statelor Unite, Uniunii Europene si Israelului, fara ca nimeni sa-si poate explica, nici macar pana azi, cum si-a teleportat, acolo, armata rusa echipamentele militare. A luat in stapanire, intr-o a doua miscare, intreg spatiul aerian al Siriei, spre stupoarea aliatilor euroatlantici si spre iritarea, aproape isterica, a Turciei, care s-a declarat, de la bun inceput, un inamic al protejatului Moscovei, Bashar al- Assad. Si abia de acum incolo urmeaza adevarata nebunie.

Intr-o a treia operatiune militara de amploare, Rusia intentioneaza sa desfasoare pe teritoriul sirian o armata care cuprinde nu mai putin de 150 de mii de militari. Este cea mai mare desfasurare de forte ofensive initiata de armata rusa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Urmeaza a patra miscare strategica. Rusia intentioneaza, sau cel putin asa pretinde, sa nimiceasca Statul Islamic, impacandu-i, in acest sens, si pe americani, si pe europeni, si pe turci, si pe iranieni. Dupa care, isi va lua premiul.

Premiul Moscovei, premiul lui Putin, aflat, asa dupa cum singur declara, intr-o mare dificultate economica, inseamna accesul nelimitat, pentru o vreme, la marile resurse de hidrocarburi ale Siriei, pe care a reusit sa puna mana Statul Islamic, autointitulat noul Califat. Rusia va exploata, pur si simplu, campurile petrolifere, autorasplatindu-se astfel, cu varf si indesat, pentru cheltuielile generate de campania militara. Exact acele campuri petrolifere pentru care s-a batut Occidentul, invocand nevoia de a democratiza Siria. Si care stau la baza cresterii uluitoare a Statului Islamic.

Dar asta nu este tot. Ce se va intampla cu zecile de mii de prizonieri, combatanti ai Statului Islamic, in eventualitatea in care, dupa bombardamente masive, deja in plina desfasurare, si dupa ofensiva terestra, Rusia va invinge? Este o problema, nu-i asa? Ei bine, domnul Vladimir Putin a rezolvat-o. In generozitatea sa, pentru a rezolva definitiv chestiunea terorismului in zona, Moscova se ofera sa-i preia pe toti prizonierii. Si sa-i duca pe teritoriul ei. Dar unde? Tocmai in Extremul Siberian. Acolo unde, vara, temperaturile sunt de plus 40 grade Celsius, iar iarna, la polul  frigului, ating minus 74 grade Celsius. Ce sa faca rusii acolo cu acesti oameni? Sa-i extermine, cum au procedat cu deportatii Revolutiei Bolsevice sau cu prizonierii din cel de-al Doilea Razboi Mondial? Nicidecum. Rusia este astazi, sau asa pretinde, moderna. Prizonierii vor fi exact mana de lucru de care Rusia are nevoie pentru a construi sistemul de conducte prin care va alimenta, in viitor, China, cu titei si cu gaze naturale.

Nu-i asa ca razboaiele sunt rentabile? Si nu reprezinta, pur si simplu, o uriasa cheltuiala?

In acest timp, in America, principalul contra-jucator in Orientul Apropiat, a inceput campania electorala. Liderii republicani sau democrati fac fel de fel de declaratii care se bat cap in cap. Unii ii aproba si ii felicita pe rusi, republicanul Donald Trump fiind, din acest punct de vedere, cap de serie. Altii, cum sunt democrata Hillary Clinton si republicanul Jeb Bush, ii arunca cuvinte grele Moscovei. Dar Putin isi vede de treaba. La fel si cum campania electorala prezidentiala din SUA merge inainte. Factura este platita, pana la urma, de Turcia si de Europa.

Sursa- corectnews.ro

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.