Silviu Brucan (1916-2006) a fost primul redactor-șef de după război al oficiosului comunist Scânteia prin care a militat pentru măsuri represive și aplicarea unor pedepse maxime liderilor partidelor istorice. În timpul dictaturii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost ambasadorul României la Washington (1955-1959) și apoi la ONU (1959-1962). Ulterior a fost șeful televiziunii și radioului. Fiind treptat marginalizat după venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, Brucan a fost, în martie 1989, printre semnatarii “scrisorii celor șase” foști lideri comuniști, care aducea unele criticii conducerii de partid. După căderea regimului comunist, Brucan a activat în grupul celor care au preluat puterea și fost unul dintre cei care au organizat judecarea sumară și executarea soților Ceaușescu. Cu toate acestea, Brucan nu a militat niciodată pentru reforme democratice reale. În anii 90 a fost invitat permanent la o emisiune de analiză politică realizată de Lucian Mândruță la PRO TV.

( Ioana Voicu Arnăuțoiu)

loading...

9 COMENTARII

  1. Este idiotul care a jignit milioane de romani ,,in direct ” la televiziune , in anul 2000 , numindu-ma pe mine si milioanele de votanti ai lui Vadim Tudor ,,stupid people ” . In turul 2 am preferat sa votez Vadim decat jegul de Iliescu ! Sper sa se ,,odihneasca” in iad intr-un cazan cu smoala ! Un imputit !

  2. Reabilitat ? De cine ? Este o anomalie.Reabilitarea nu se face prin decret,ci in sufletul fiecarui roman.In cei 45 ani de comunism moscovit sau nu,am fost „educati” in cine sa credem si pe cine sa-i hulim.Totul a fost degeaba.Iubim pe cine merita si dtspretuim la fel.

  3. L-am cunoscut pe fi-su, prin anii ’60… Era poreclit Bruca. Neam mai prost nu intalnisem, pana atunci. Adica grosier, badaran. Desi avea doar vreo 15-16 ani. Dar, de mortibus…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.