Pe data de 25 octombrie 2014 se vor împlini 50 de ani de la dezvelirea Monumentului Ostaşului Român din Carei, operă a renumitului sculptor român Gheza Vida. Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. În semn de respect pentru jerfa supremă, data dezvelirii a fost stabilită la aceiaşi dată cu Ziua Forţelor Armate Române, la festivităţile din 25 octombrie 1964 asistând şi sătmăreanul Leontin Sălăjan, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, informeaza buletindecarei.ro.

Deşi se afla pe domeniul public al municipiului Carei, Primăria nu a alocat niciodată fonduri pentru întreţinerea acestui ansamblu monumental, şi nici pentru lucrări de reabilitare. La începutul lunii septembrie 2013 monumentul a fost preluat de sub jurisdicţia Primăriei municipiului Carei în patrimoniul Muzeului Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat fonduri pentru ca Muzeul Judeţean să poată demara lucrările de restaurare a soclului în special, aflat în stare avansată de degradare. În cursul săptămânii viitoare va sosi şi marmura de la aceiaşi carieră din care a fost exploatată şi cea folosită de sculptorul Vida.

Deşi conducerea UDMR a municipiului Carei nu a mişcat un deget pentru a întreţine un  monument  aflat de pe domeniul public al  oraşului unde aproape toţi  suntem contribuabili,la solicitarea Consiliului Judetean de preluare a ansamblului monumental,unii consilieri UDMR au precizat că  “ perioada  pentru lucrările de restaurare să nu depăşească 2 ani”.

Culmea tupeului,administratia locală careiană trimite un avertisment Muzeului Judeţean,prin care li se aduce aminte că autorizaţia de construcţie eliberată, expiră la 28 septembrie.

Vigilenţa funcţionarilor primăriei Carei ar fi una de admirat dacă nu am cunoaşte faptul că pe raza municipiului Carei se ridică peste noapte terase pe Calea 1 Decembrie 1918,(singura zonă încadrată în zona 0 alături de satul Ianculeşti)  fără nici un fel de autorizaţie,că se fac parcări în faţa unor societăţi comerciale private precum cele din faţa fostului Minimax,a Novecomului,a restaurantului de lângă monument  sau în spatele unei foste centrale termice sau la alte câteva persoane fizice FĂRĂ niciun fel de autorizaţie sau se purcede la turnare de fundaţii pentru construcţii turistice pe teren încadrat ca şi păşune în cărţile funciare,sfidând legile în vigoare,şi pentru care ianculeştenii plătesc impozit, scrie buletindecarei.ro.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.