Home Politica Primarul Lucian Viziteu: Îi invit pe români nu doar să vină ca turiști, dar chiar să se mute la noi în oraș, în Bacău

Primarul Lucian Viziteu: Îi invit pe români nu doar să vină ca turiști, dar chiar să se mute la noi în oraș, în Bacău

by George Avram

Mai sunt câteva zile până la alegerile locale, însă campania elctorală s-a axat prea puțin pe proiecte concrete. Primarul Lucian Viziteu îi invită pe români să se mute la Bacău deoarece este un oraș în plină dezvoltare, care s-a schimbat semnificativ în ultimii ani.

Î: Mulți români ocolesc orașele din estul sau sudul țării, nu doar ca turiști, dar și ca variantă pentru a se muta cu serviciul sau cu domiciliul. Ce ar trebui să știe despre Bacău cineva care nu mai vrea să stea în marile orașe?

 R: În primul rând, îi invit la Bacău. Și îi invit nu doar să vină ca turiști, dar chiar să se mute la noi în oraș. Avem un mediu privat în plină dezvoltare, avem unele dintre cele mai mari companii din România, avem tineri întreprinzători, suntem oraș universitar cu viață culturală vibrantă. Dacă există deci familii sau persoane tinere care locuiesc în București, Timișoara, Cluj, dar sunt sătui de trafic, de zgomot, de noxe, îi invit să vină la Bacău. Orașul nostru este în plină dezvoltare. De exemplu anul trecut bugetul de investiții a fost mai mare decât în cei 7 ani anteriori cumulat. Asta s-a datorat în special banilor europeni pe care i-am adus în Bacău. Suntem în punctul în care multă lume mă critică pentru că orașul are deschise foarte multe șantiere în același timp. Le înțeleg nemulțumirea, însă am încercat să luăm cât mai mulți bani europeni. Prefer să lucrăm intens o perioadă de doar câțiva ani decât să lungim procesul de modernizare. În ultimii 30 de ani s-au făcut destul de puține și avem foarte mult de recuperat.

Î: Marele noroc al administrațiilor locale sunt banii europeni, doar că puțini se zbat să-i aducă pentru comunități, e mai ușor să stea cu mâna întinsă la guvern. Spuneți-mi câteva investiții făcute cu bani europeni.

O să fiu să încerc foarte succint. În sistemul sanitar am investit 3.5 milioane de euro în modernizarea Spitalului de Pneumoftiziologie, ce este în subordinea Municipalității. Banii europeni ne-au ajutat foarte mult în modernizarea școlilor și grădinițelor din oraș. Cu bani europeni am modernizat două colegii, NV Karpen și Grigore Antipa, creșe, am dotat toate sălile de clasă din municipiu cu tablete, laptopuri, table inteligente, videoproiectoare și routere de internet. În perioada 2021-2023 s-au încasat aproape 90 de milioane de lei din fonduri europene. În primii trei ani de mandat am semnat contracte pe fonduri europene de aproximativ 130 de milioane de euro și anul acesta probabil că vom mai semna pentru încă aproximativ 60-80. Asta înseamnă de trei ori mai mult decât fosta administrație.

Cifrele de până acum ne dau speranțe că vom reuși în al doilea mandat să modernizăm toate școlile și grădinițelor din oraș. Vom începe chiar și construcția primei creșe din Bacău, ceea ce nu s-a mai făcut de  40 de ani.

Totodată, avem  nouă proiecte care fac parte din Planul de Mobilitate Urbană al municipiului, pentru care aveam contracte de finanțare, doar din fonduri europene, în valoare de 40 de milioane de euro. Am finalizat sau vom finaliza în curând un sistem de management al traficului, am modernizat stații de transport public, am semnat contracte pentru înnoirea parcului auto cu autobuze noi, majoritatea electrice, am construit trasee pentru deplasări nemotorizate, de exemplu Sud – Centru – Aeroport, Centru – Gara Bacău – Cartier CFR – Sala Polivalentă – CAEX/ Parc Industrial, Parcul Cancicov – Stadion – Bazin de Înot – Universitatea „Vasile Alecsandri“ (Traseul tineretului şi sportului), Traseu pentru biciclete – semicircular – Mioriţei, Centru – Șerbănești, Centru – Insula de Agrement – Letea Veche (traseu de agrement)

am reamenajat străzi în cartiere pe modelul “zonă rezidențială” (“home-zone”).

La asta se adaugă investiții realizate cu fonduri proprii și fonduri din PNRR.

Î: În multe orașe mari au dispărut garajele moștenite de pe vrea comunismului, nu fără opoziție. După un timp, mai toți au fost mulțumiți de cum arată orașul fără ele. În Bacău cum a stat treaba?

R: În ultimii zeci de ani, s-au adunat în Bacău mii de garaje. Situația e identică în cam toate orașele din România. Aceste garaje ocupau spațiul public și practic blocau dezvoltarea zonei. În locul lor am făcut locuri de parcare, spații de joacă, spații de petrecere a timpului liber.

La început, toți cei care aveau garaje erau nemulțumiți. Treptat, chiar și unii care au rămas fără ele au înțeles că avem nevoie de spații comune în care să petrecem timp împreună. Oamenii au înțeles că 2-3 copaci, o măsuță mică și 2 bănci sau un loc de joacă pentru copii sunt mai importante decât câteva garaje.

Î: Dacă veți mai câștiga un nou mandat aveți un plan pentru dezvoltarea orașului, pentru atragerea investițiilor?

Dorința noastră și a echipei mele este să facem din Bacău un oraș prieten cu familia. Pare un concept complicat, dar de fapt este foarte simplu. Asta înseamnă un oraș în care tinerii să-și dorească să muncească, să-și înceapă o familie, să-și crească copiii alături de bunici, așa cum este tradiția în această parte a lumii. Pentru asta trebuie să avem un oraș curat, sigur, cu grădinițe și școli moderne, cu un sistem de sănătate performant și cu o infrastructură care să permită mobilitatea atât cu transportul public cât și cu mașina personală, trotineta sau bicicleta.

Îmi plac filmele americane vechi, în care locuitorii unui oraș se cunosc, se ajută, au grijă unii de ceilalți. Acesta este orașul pe care doresc să-l construiesc împreună cu băcăuanii.

Și, ca o ultimă remarcă, aș vrea un oraș în care să zâmbim mai mult. Noi, românii, cuprinși de griji și de viața complicată am cam uitat să zâmbim. Uite, aș vrea ca Bacăul să fie primul oraș din România în care să se zâmbească pentru că oamenii sunt mai fericiți. Ce își poate cineva dori mai mult decât atât?

 

 

Întrebare: Domnule primar Viziteu, mai sunt câteva zile până la alegeri, vă luptați cu un colos, alianța PSD – PNL, care îl susține pe Valentin Ivancea, un lider socialist local. Ce le spuneți cetățenilor?

Răspuns: Cel mai puternic candidat este, în mod evident, pesedistul Ivancea, actualul șef al Consiliului Județean Bacău. Are în spate întreaga structură pesedistă construită timp de decenii la Bacău, de personaje precum Hrebenciuc, Iacubov, Benea. Valentin Ivancea continuă tradiția acestora, el a crescut politic și s-a construit ca om în acea epocă. Hrebenciuc și Iacubov sunt mentorii pesediștilor băcăuani de azi, iar cel care face legătura între generații este Dragoș Benea, fostul vice-primar al lui Dumitru Sechelariu și actualul șef al PSD Bacău.

Valentin Ivancea are însă un dezavantaj, căci are un istoric conflictual cu membrii și simpatizanții de dreapta. Ca președinte de CJ nu i-a ajutat aproape deloc pe primarii PNL din județ. Nu a finalizat nicio investiție în municipiul Bacău, pentru că primar era de la USR. Asta mă face să sper că deși PNL central a impus liberalilor locali să-l susțină pe Ivancea, totuși membrii și simpatizanții liberali din Bacău vor continua parteneriatul cu mine. Ei știu că eu sunt singurul candidat de dreapta la primăria Municipiului Bacău și că sunt singura garanție că politicile liberale începute acum trei ani și jumătate vor continua și după 9 iunie 2024.

Cât despre inflația de candidați, așa este, avem mai mulți decât la București. Totuși, majoritatea sunt patronați tot de Dragoș Benea, șeful PSD. S-a văzut asta din faptul că mandatul trecut, când au fost consilieri locali, au votat cot la cot cu PSD împotriva proiectelor care aveau ca scop modernizarea Bacăului.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.