Home Actualitate Ponta despre datele de la INS și FMI: Recesiunea tehnică şi estimările în scădere ale FMI sunt campanie electorală a presei

Ponta despre datele de la INS și FMI: Recesiunea tehnică şi estimările în scădere ale FMI sunt campanie electorală a presei

by George Avram

Premierul Victor Ponta afirmă că Institutul Naţional de Statistică (INS) a „reconfirmat” creşterea economică a României şi că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a „îmbunătăţit” prognoza, de la 2,2% la 2,4%, adăugând că alte date reprezintă doar o „campanie electorală a presei”.

„Am apreciat foarte mult creşterea sau îmbunătăţirea prognozei făcută de FMI de la 2,2 la 2,4. Şi aici s-a spus că am scăzut. De la 2,2 la 2,4 eu ştiu că e o creştere”, a spus Ponta.

Jurnaliştii l-au atenţionat că INS a reconfirmat recesiunea tehnică, dar premierul a negat.

„Nu, INS a reconfirmat creşterea economică faţă de anul trecut şi, după cum se ştie, anul acesta ne vom încadra în toate ţintele. Restul, e campanie electorală”, a afirmat Ponta.

Întrebat de jurnalişti la ce campanie electorală se referă, Ponta a răspuns: „A dumneavoastră, normal”.

INS a publicat miercuri a doua serie de date provizorii privind evoluţia PIB în primele două trimestre din acest an şi pe primul semestru. Deşi a urcat uşor estimările nominale şi relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cât şi pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%, INS a reconfirmat prin aceste date intrarea în recesiune tehnică, evoluţie care indică încetinirea creşterii economice şi posibile riscuri de stagnare în perspectiva următoarelor trimestre.

Totodată, INS a anunţat că nu sunt nemodificate estimările privind creşterea economică rezultată prin comparaţie cu perioadele similare din 2013, de 3,9% pentru primul trimestru, 1,2% pentru al doilea trimestru şi 2,4% pentru semestrul I, deşi au fost efectuate mai multe schimbări de metodologie.

Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi raportul World Economic Outlook, în care indică pentru România o creştere economică de 2,4% pentru acest an. Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.

În primăvara acestui an, FMI a publicat în raportul World Economic Outlook o estimare de creştere economică pentru România de 2,2%, iar în scrisorile de intenţie suplimentare ataşate acordului stand-by utiliza o prognoză interval, de 2,2-2,5%.

După misiunea din luna iunie, care s-a încheiat fără ca autorităţile şi misiunea FMI să ajungă la o înţelegere, instituţia de la Washington a dat publicităţii un comunicat în care a anunţat că estimarea de creştere economică din acest an pentru România este de 2,8%, nivel similar cu prognoza de la acel moment al Băncii Mondiale.

Premierul Ponta se referă în declaraţia de miercuri la estimările publicate în primăvară de FMI, nu şi la revizuirile din această perioadă, care au stat şi la baza discuţiilor tehnice dintre autorităţi şi experţii instituţiei internaţionale.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%. Primele date au fost publicate la jumătatea lunii august.

INS a anunţat atunci că produsul intern brut a crescut în primul semestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. Datele au rămas neschimbate şi în ultimul anunţ.

Potrivit prognozei de primăvară publicată de Comisia Naţională de Prognoză, Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% anul acesta, după o expansiune de 3,5% în 2013.

Înainte de publicarea datelor pentru primul semestru, autorităţile anunţau estimări de creştere economică mai mari decât anul trecut.

Sursa- mediafax.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.