Home Opinie PNL a intrat cu adevărat în opoziţie

PNL a intrat cu adevărat în opoziţie

by Mirela Manu
Victime ale propriilor metode de persuasiune, liberalii îşi văd astăzi primarii şi parlamentarii cu un picior în barca guvernului şi, în ciuda eşuării proiectului Tăriceanu – PSD, i-a cuprins o teamă nebună că îşi vor pierde şi partidul, nu doar candidatura la prezidenţiale. La Vâlcea , evenimentele din ultima săptămână tind să împingă PNL spre un scor cu o singură cifră la alegerile europarlamentare şi, implicit, spre dezintegrarea anumitor organizaţii şi decapitarea altora. Liberalii sunt însă hotărâţi să-şi vândă pielea cât mai scump.
În Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Vâlcea, liberalii sunt forţaţi de împrejurări să treacă în opoziţie cu toate celelalte formaţiuni politice, deoarece social-democraţii şi-au creat deja majorităţi din care ei sunt excluşi. În ciuda lipsei lor de la vot atât în şedinţa de consiliu local de la Râmnicu Vâlcea , cât şi în cea de consiliu judeţean, de la finele săptămânii trecute, liberalii au privit neputincioşi cum punctele de pe ordinea de zi au trecut fără probleme, prin votul consilierilor de la celelalte formaţiuni, iar ei au rămas cu buza umflată şi cu pancartele fluturând. După „spectacolul” pus în scenă vineri, la Consiliul Judeţean , aceştia vor rămâne cu siguranţă şi fără postul de vicepreşedinte, dar şi fără majoritatea directorilor pe care îi mai au în funcţie, asta dacă nu cumva oamenii vor semna la repezeală adeziuni la PSD şi îi vor lăsa cu barca plină de apă pe cei din PNL. Şi primarii aşteaptă un „semn de pace” din partea altor formaţiuni care învârt banii la nivel guvernamental pentru a trece, neoficial, de partea acestora, lucru care se va vedea probabil prin rezultatele dezastruoase pe care le va obţine PNL la alegerile europarlamentare, unde este de aşteptat să fie înregistrate cele mai slabe scoruri electorale de după 1989, având în vedere lipsa proximităţii candidaţilor de la aceste alegeri şi sărăcirea continuă a electoratului, astfel încât oamenii s-au săturat deja de minciunile deja învăţate pe de rost de la FSN-iştii care îi conduc, sub diverse culori, din 89 încoace.
La Primăria Râmnicului sunt deja creionate două scenarii posibile, dintre care, însă, numai unul este probabil. Alegerea social-democratului Ion Matei pe post de viceprimar cu atribuţii de primar, la finele săptămânii trecute, a făcut ca PSD să stea deja liniştit în privinţa bugetului din municipiu. Deşi în luna mai ar trebui să se organizeze alegeri locale pentru Primăria Râmnicului, este greu de presupus că, în condiţiile debandadei produse de arestarea celui de-al doilea primar al oraşului, Emilian Frâncu, în decurs de 4 ani, PSD va mai da cioara din mână pe cocoşul de pe gard. Totul depinde acum de acţiunile în instanţă cu care au ameninţat adversarii politici ai PSD, şi dacă judecătorii vor anula sau nu hotărârea de numire a lui Matei, care a beneficiat de sprijinul celor 12 consilieri prezenţi la şedinţă. Ion Matei are, în acest moment prima şansă şi în cazul unor alegeri parţiale, dar acest procent s-ar putea schimba rapid în cazul în care, de exemplu, liberalii decid susţinerea candidatului PDL Romeo Rădulescu la aceste alegeri. Este greu de presupus că, în aceste condiţii, Guvernul ar risca să piardă încă o primărie, tocmai când trebuie să aibă de partea sa toate forţele posibile, în vederea alegerilor prezidenţiale.
Cu doi primari ajunşi după gratii, Râmnicul are nevoie disperată de un primar onest, iar acest lucru se vede cu ochiul liber inclusiv pe străzi, ca să nu mai vorbim de economie locală sau investiţii oportune. Faptul că Primăria Râmnicului a reuşit să-şi cheltuiască o mare parte din buget pentru a despăgubi mai mulţi particulari pentru Pasajul Tudor Vladimirescu nu este de natură să-i liniştească pe vâlcenii rămaşi fără locuri de muncă sau pe angajaţii Oltchim, care se uită cu tristeţe cum trec lunile, şi marii investitori aşteptaţi de Guvern nu mai vin să le salveze locurile de muncă şi familiile. Dacă nu se face ceva urgent pentru încurajarea economiei locale, politicienii aleşi, oricine ar fi ei, riscă să devină mai mult administratori de cămine de bătrâni decâtconducători de oraş sau judeţ, aşa cum se cred astăzi. 
Faptul că PNL a intrat, totuşi, în opoziţie, nu este un lucru rău, în esenţă, deoarece sunt acolo destule minţi luminate care au soluţii viabile pentru guvernare, iar ultima iniţiativă constructivă a fost cea care propune includerea tăierilor masive de păduri în categoria faptelor de subminare a economiei naţionale. Şi spectacolul din Consiliul Judeţean, de săptămâna trecută a fost unul benefic pentru judeţ, în general, pentru că a mai scos şedinţele prezidate de Ion Cîlea din tiparul celor comuniste şi a amintit celor prezenţi că nu sunt singuri pe lume, ci au responsabilitatea de a rezolva şi problemele oamenilor care i-au ales din comunităţilor locale, indiferent de culoarea politică a primarului.   
   
 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.