Nu poți spune niciodată că ai cunoscut Parisul, chiar dacă îl vizitezi constant an de an. Pentru un neparizian, este nevoie de multe zile, sute de ore, alocate pentru a descoperi Parisul, care este pentru mulți, cel mai frumos oraș din lume. Un lucru este cert, nimeni nu a plecat din Paris fără să fie fermecat, indiferent dacă l-a vizitat în fugă sau nu.
Există numeroase ghiduri tipărite sau online, care mai de care mai amănunțit despre ce poți să vezi sau ce să nu ratezi atunci când ajungi la Paris, mai ales că oferta este generoasă în muzee, bistrouri sau magazine, străzi și cartiere cu un farmec aparte. Noi am strâns propuneri și sfaturi din propriile călătorii, dar și din ghidurile consultate, pe care vi le oferim cu mare plăcere, într-un articol,pe care după ce îl citiți sperăm să visați cu ochii deschiși sau pur și simplu să vă cumpărați bilet de avion spre Paris.
Cum Parisul este un oraș extrem de mare, trebuie mai întâi să te organizezi, nu-l poți vizita haotic, să alergi din ce parte a orașului vrei să începi să-l descoperi. Noi vă propunem pentru această primă parte Malul stâng, așa cum este el denumit în anumite ghiduri turistice sau Rive Gauche în franceză. Malul stâns este cunoscut ca fiind cel al universităților și al boemei și, ca atare, al locurilor de întâlnire pentru studenți, al atelierelor și galeriilor de artă, dar și al cafenelelor literare. Așadar, ai de unde să alegi ce să faci. Dar nu doar atât. În această parte a Parisului găsim clădiri importante din punct de vedere istoric, cum este Sorbonne, Pantheon, Turnul Eiffel sau Musee d’Orsay, care diferențiază de alte zone ale orașului. Dar poate cel mai interesant punct de atracție din acastă zonă, Malul Stâng, este legendarul Cartier Latin din al V-lea arrondisssment, bughezul arondismet VII, unde se află Turnul Eiffel și Dome des Ibvalides, iar în al XV-lea, înalul Tour Montparnasse.
Obiective și atracții turistice în Rive Gauche
Bulevard Saint -Germain
În timp ce Champs Elysees este cel mai important bulevard al Malului Drept din Paris, despre care o scriem în partea a doua a acestui ghid, Saint-Germain este cel mai important de pe Malul Stâng al Parisului. Acest statut vine în primul rând de la faptul că aici se află cele mai pitorești cafenele și săli de cinema, artiști de stradă și flaneurs (adică cei care vor doar să facă doar o plimbare). Este, de asemenea, cunoscut pentru bodegile intime, unde se ascultă jazz, dar și pentru galeriile de artă aflate pe străduțe lăturalnice, cum ar fi rue de Seine, rue des Beaux -Arts și rue Bonaparte. Nu sunt de neglijat nici magazinele și bistrourile, unde poți găsi exact ce-ți dorești, fie un cadou, fie un loc în care să bei un vin sau o cafea, atunci când faci un popas.
Eglise Sain -Sulpice
Această biserică frumoasă este remarcabilă pentru picturile sale realizate de Eugene Delacroix (prima capelă pe dreapta, de la intrare) și pentru orga sa, datată circa 1862, care este faimoasă în toată Europa. De altfel, pentru parizieri, locul din fața bisericii, piața cu fântână din față este un loc popular de odihnă. Adresa unde trebuie să ajungi este Place Saint-Sulpicr, și cel mai repede ajungi cu metroul până la stația Saint Sulpice). Programul este între ora 8 dimineața și19.30.
Hotel des Invalides
Ușor de recunoscut datorită domului său aurit ce strălucește în soarele amiezei la orizontul Malului Stâng al Parisului, Hotel des Invalides este locul unde este înmormântat Napoleon. Acesta a primit toate onorurile cuvenite unui rege. Cenușa lui este protejată într-un sarcofag ce conține șase sicrie de fier, plumb și lemn. De altfel, unul dintre cele mai frumoase monumente din Parisul secolului al XVII-lea, Les invalides a fost construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea pentru a adăposti soldații răniți, și ce este surprinzător este faptul că parte din acesta încă funcționează ca spital. Există cinci muzee în această zonă, inclusiv Musee de l Armee. Aici, ocazional, sunt organizate concerte de muzică în Cathedrale Sain Loius. Programul este diferit în funcție de anotimp, vara de la ora 10 la18, iar iarna cu o oră mai pușin, de la 10la 17 seara. Puteți ajunge rapid apelând la metrou, care circulă impecabil, stația se numește Invalides.
Jardine des Plantes
Jardine des Plantes este parte din muzeul de istorie naturală, datând din secolul al XVII-lea, când era doar o grădină de plante medicinale. Jardine des Plantes are una din cele mai frumoase grădini de trandafiri din Paris, conținând aproximatov 350 de varietăți, motiv pentru care este vizitată nu doar de francezi, ci și de numeroși turiști. Există, de asemnea, grădini alpine și tropicale, grădina de plante medicinale, cea care a stat inițial la baza acestui parc, precum și o mini-grădină zoologică și menajerie. Intrarea se face pe rue Cuvier, iar programul este între 9-17, marțea fiind închis, doar iarna. Ajungeți foarte repede dacă optați pentru metrou și coborâți la stația Jussieu.
Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg este următoarea noastră oprire. Adiacent clădirii Senatului, acesta este un parc parizian în adevăratul sens al cuvântului, cu o grădină franțuzească ordonată, alei umbrite de copaci, spații verzi, grupuri statuare și heleșteie, pe malul cărora parizienii se delectează în zilele frumoase, și nu numai. Este un loc de care te poți bucra indiferent de anotimp, un loc tihnit și plăcut. Teatrul de păpuși guignoil încă mai amuză și acum copiii, la fel cum a făcut secole de-a rândul. Este dovada că tradiția întreținută poate merge mai departe. În Jardin du Luxembourg puteți urmări localnicii cum joacă boules, brigge și șah, sau puteți să vă plimbați pur și simplu agale, de-a lungul aleilor, printre verdeața care vă însoțește de o parte și de alta a aleilor, cum fac majoritatea parizienilor sau relaxându-se pe scaunele de metal, privind copii care lansează bărcuțe pe heleșteeele ornamentale. Ce poate fi mai frumos și mai liniștitor. Una dintre atracțiile ascunse din partea de vest a Jardin du Luxembourg este modelul de bronz al Statuii Libertății, pe care scultorul Auguste Bartholdi a oferit-o grădinii în anul 1900, cu ocazia Târgului Mondial. Bartholdi este cel care a sculptat și varianta în mărime naturală a Statuii Libertății aflată în portul orașului New York. El a avut ca model pentru capodopera care tronează în marele New York pe acest model de bronz și pe un al doilea, mai mare, aflat în fața Pont de Grenelle de pe Sena. Trei opere absolut splendide care pot fi văzute și admirate în Paris. Adresa este Rue de Vaugirard iar Jardin du Luxembourg este deschisă până la apusul soarelui.
Cartierul Latin
Cine nu a auzit de celebrul Cartier Latin din Paris. Numit astfel deoarece studenții și profesorii de la Sorbona vorbeau latină până la Revoluția Franceză din 1789, Cartierul Latin se află în al V-lea arrondissement și este asociat dintotdeauna cu studenții, scriitorii și intelectualii, cei care își aveau sediul în acest arrondissment. Cartierul Latin s-a transformat în timp. Acum el nu mai este doar un loc plin de universități și tineri intelectuali, ci s-a dezvoltat și a devenit un cartier al cafenelelor, barurilor și bistrourilor, dar și al magazinelor și al clubiurilor de noapte. În această zonă este inclus și cartierul Saint-Michel, un fel de rețea de străduțe pietruite și restaurante care cuprinde Sorbona, Pantheon și muzeul medieval Cluny. Stâmtă, dar extrem de aglomerată, rue Mouffetard este una dintre cele mai vechi străzi din Paris, în Antichitate a fost strada principală – atunci numită Lutece, care lega Parisul de Roma. Și cum la Paris este moda piețelor volante, cele care apar dimineața pe diverse străzi și care dispar la apusul soarelui, trebuie să amintim de Le Mouff, care este o piață de weekend plină de lume, mici magazine și restaurante cu prețuri rezonabile.