Home Actualitate Locuitorii din Deva, împotriva forărilor demarate de o firmă înregistrată într-un paradis local

Locuitorii din Deva, împotriva forărilor demarate de o firmă înregistrată într-un paradis local

by Ioana Popescu

Reprezentanții Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu  MiningWatch trag un semnal de alarmă referitor la forajele de explorare făcute în imediata vecinătate a orașului Deva, fără consimțământul comunității.

Lucrările de explorare sunt făcute de către compania miniera European Goldfields Deva SRL, subsidiara a Eldorado Gold ce detine si proiectul Certej., potrivit ro.stiri.

„Tot mai multe comunităţi din România, în subsolul cărora se găsesc zăcăminte auro-argentifere sau polimetalice, sunt vizate de proiecte distructive de minerit industrial. În lipsa consimţământulului prealabil al locuitorilor sau măcar a consultării acestora, o companie minieră înregistrată într-un paradis fiscal realizează foraje în apropiere de Deva şi Brad. Lucările de prospectare şi forajele de explorare reprezintă doar începutul pentru acest tip de operaţiuni industriale ce sărăcesc comunităţile locale şi le distruge şansa de a avea un viitor durabil”, sustin reprezentanții  MiningWatch, într-un comunicat de presă.

Aceștia au mai spus că potrivit Agenţiei de Protecţia Mediului din Deva, nici unul dintre foraje nu s-a supus evaluării impactului asupra mediului. Compania minieră European Goldfields Deva SRL, subsidiară a Eldorado Gold ce deţine şi proiectul Certej, realizează foraje de explorare în imediata vecinătate a oraşului Deva.

Mai mult, potrivit MiningWatch, forajele se realizează vis-a-vis de zona protejată Dealul Colţ şi Dealul Zănoaga.

Cu toate acestea,  “consilierii au votat acordarea dreptului companiei miniere de a-şi extinde forajele în noi arii ale municipiului, aflate de această dată în proprietate publică”.

In acest context, Mining Watch  solicită autorităților locale din Deva să raspundă solicitărilor societății civile privind clarificarea stadiului de autorizare în care se află proiectul de explorare prin foraje din perimetrul Deva-Muncel și publicarea tuturor informațiilor privind autorizațiile și acordurile emise până la momentul de față de Consiliul Local și Primăria Deva.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.