Home Politica Legea privind alegerile locale în două tururi, respinsă de PSD și UDMR la Senat

Legea privind alegerile locale în două tururi, respinsă de PSD și UDMR la Senat

by I. B.

Senatorii PSD și UDMR au votat, miercuri, la Senat, împotriva proiectului de lege USR privind alegerile locale în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru.

Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

”PSD şi UDMR au respins propunerea USR pentru alegerea primarilor în două tururi. Toate argumentele aduse împotriva legii ţin doar de frica acestora că vor pierde primari. Mergem mai departe, la Camera Deputaţilor. Dacă vrem cu adevărat schimbare, începem cu adoptarea acestei modificări legislative”, a spus Florina Presadă într-o reacție la votul de azi din Senat.

În raportul comun de respingere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi pentru administraţie, se precizează că, în condiţiile în care alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc în luna iunie 2020, „semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a susţinut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale ar crea o „bulversare”.

USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:

„Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.

Foto: Facebook / PSD

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.