România nu este o țară oarecare. Este una foarte bogată. În resurse. Nivelul tuturor resurselor minerale ale Romaniei pe plan european o clasează pe locul patru. Iată de ce SUA, Germania, dar și alte țări europene sunt foarte interesate de ce se întâmplă în România. Iată de ce, unii lideri politici de la București se duc ca la Înalta Poartă la Bruxelles și peste Ocean. Iată de ce avem contracte dubioase precum cel de la Roșia Montană. Iată de ce se pregătesc alte contracte controversate, care pot fi ușor catalogate ca fiind o plată făcută marilor puteri pentru menținerea în funcții. Iată de ce nu există o dezbatere reală pentru exploatarea gazelor de șist.
Vă prezentăm situația reală, topul mineralelor din România, conform președintelui Emil Constantinescu.
@Resurse de aur: locul I
@Minerale industriale: gips, sare gema, borați endogeni – lider european
@Rezerve de pirită, cuarț, nisipuri cuartifere de înaltă puritate, calcar, dolomit, zeoliti (tufuri zeolitifere): în primele 5 locuri
@Hidrocarburi (clasice și neconvenționale): locul II, (după Marea Britanie, înaintea Norvegiei)
@Rezerve de uraniu: locul I (înaintea Franței și Cehiei)
@Ape minerale carbogazoase: locul II (după Italia)
Cu toate acestea, România nu are o strategie privind exploatarea acestor resurse, politica fiind una haotică, în funcție de interesele politice imediate.
De aceea, unii economiști consideră că exploatarea lor ar trebui lăsată generațiilor viitoare, care ar putea o s-o facă în favoarea României și nu a companiilor străine și a intereselor politice personale.