Majoritatea USL din Parlament habar nu are ce votează.

Deși strigă că dosarele sunt făcute la comandă politică din cauza interceptărilor, aceștia au acordat puteri nelimitate procurorilor anticorupție, scrie pesurse.ro. 

În noul Cod de procedură penală, care se va aplica din februarie 2014, parlamentarii coaliției au votat  două dintre alineatele strecurate în art. 12 al Legii nr. 51/91, adoptate prin art. 29 al Legii nr. 255/2013, care prevăd că serviciile pot intra când vor în casele suspecților, inclusiv prin efracție și să-i filmeze chiar și în dormitor, toate informațiile astfel obținute reprezentând apoi probe zdrobitoare în fața instanței.

Parlamentarii actualei coaliții guvernamentale au votat, cel mai probabil pe necitite, Legea nr.255, care a și fost publicată în Monitorul Oficial din 14.08.2013. Este vorba despre punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispozițiile procesuale penale. Iar printre modificările adoptate de către distinșii parlamentari USL  se prevede și că „Legea nr. 51/91 privind siguranța națională a României” se transformă în “Legea privind securitatea națională a României”. Iar trecerea de la “siguranță” la “securitate” poate fi justificată și prin dedesubturile câtorva dintre cele zece articole noi introduse astfel în lege, relatează Național.

 Ce a votat majoritatea parlamentară

USL a votat pentru extinderea fără precedent a “activităților specifice pe care le pot desfășura organele cu atribuții în domeniul securității naționale”. Astfel, art. 12(2) lit. a) prevede:  “ interceptarea și înregistrarea comunicațiilor electronice efectuate, sub orice formă”. Iar alte alineate permit interceptarea, tot “sub orice formă” și a celorlalte feluri de comunicare posibile, de la telefoane până la telegrame poștale, inclusiv localizarea unui suspect prin satelit.

De asemenea, lit. c) prevede “ridicarea și repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informațiilor pe care acesta le conține, precum și înregistrarea, copierea sau obținerea de extrase prin orice procedee“. Practic, ofițerii sub acoperire pot, în mod legal, începând din februarie, să intre prin efracție într-un birou, să pună camere de filmat acolo, după care pot reveni când vor, tot ca “șpringarii”, să ia microfoanele sau să pună altele.

Operațiunile pot fi derulate, în premieră, nu doar în locuri publice, dar și la domiciliile suspecților. La  lit. d), distinșii parlamentari au votat și permis “instalarea de obiecte, întreținerea și ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare sau prin alte mijloace tehnice ori constatări personale, efectuate sistematic în locuri publice sau efectuate în orice mod în locuri private”. Astfel fiecare cetățean poate fi înregistrat și în dormitor, în tandrețurile cu amanta sau soția.

Totodată, în noul Cod de procedură penală, cei care speră că vor scăpa de DNA se înșeală. La capitolul 2, art. 5 (3), se specifică: “la judecarea cauzelor și la soluționarea propunerilor, contestațiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri în care cercetarea penală a fost efectuată de Direcția Naționala Anticorupție potrivit legii vechi, (….), participă procurori din cadrul DNA”. Asta ca să vedeți ce a votat distinsa majoritate USL în Parlament!

loading...

14 COMENTARII

 1. Nu este nicio noutate. Doar ca de acum va fi legal. Este foarte greu sa fii liber in aceste vremuri. Libertate exista doar in carti, in poezii si basme.

  • ai perfecta dreptate. vina este a noastra. chiar daca ne mai gasim cativa care au deschis ochii, privind de sus suntemm un popor incult, lipsit de cunostinta drepturilor si obligatiilor in societate.
   poporul acesta ar fi trebuit sa fie unul darz, muncitor si bogat.
   inca mai avem timp sa ne intoarcem la abilitatile initiale..cred.

    • Problema este ca libertatile astea extinse tot rafuielilor politice sau de natura economice o sa serveasca. Sa nu va inchipuiti ca justitiarii o sa umple puscariile de baroni sau colorati de tot felul sau ca se vor dezlega itele afacerilor „ticluite” cu statul acum ca vezi Doamne poat si structurile sa afle ce se petrece. Nu ma indoiesc ca si pana acum astfel de practici erau la ordinea zilei insa nu se puteau folosi „legal”.

     In fine, daca asta o sa il ajute si pe Victor sa afle daca se incalca legi sau au loc mituiri de alesi poate e spre bine. Am inteles ca pana acum doar speculeaza (vezi declaratiile vis a vis de RMGC ).

     Colac peste pupaza este o noua zi in parlamentul Romaniei, maini ridicate de oi in necunostinta de cauza, doar nu erau prosti sa isi bata singuri cuie-n talpa. Sau sunt.

 2. Robert, există libertate în tehnologie. Dacă folosești criptografie puternică (ceea ce nu e extrem de greu) poți să ascunzi date față de cei care vor să te monitorizeze. NSA-ul cu toată tehnologia lor nu a reușit să spargă cei mai noi algortimi matematici, au reușit să spargă algoritmii vechi, slabi. Problema e că sunt din ce în ce mai puține bariere juridice care ne protejează datele. După cum spune articolul de mai sus, nu este nevoie de mandat pentru cazurile astea de monitorizare. Asta nu e bine.

 3. exact, nu e nicio noutate. se intra in case, se monteaza tehnica de interceptare, se iau probe, documente samd, iar totul este perfect acoperit de lege. asa a fost intotdeauna.

 4. interpretarea corecta: Si astfel, chiar prin intermediul mecanismelor legale democratice, grupurile de putere iajung sa isi justifice legal abuzurile. Absolut toate dictaturile au urmat acest traseu.

 5. Domnilor noua ordine mondiala nu duce in rai!Din frica sau alte motive a-ti cazut prada diavolului.Aminti-va sau cercetati dupa caz ca pe lumea asta traim doar anii dar dincolo pt todeauna.Nimic din ce adunati pe lumea aceasta nu va fi folositor nici voua nici urmasilor vostri precum nici celor 7 sau 9 cati sunt care conduc lumea si care cred ca vor mosteni acest pamant in final.Nu vor mosteni nici macar pamantul de sub ei pt ca pamantul a fost este si va fi in veci a lui Dumnezeu..Nici unu dintre voi ori care ve-ti vreodata la putere nu vi se v-ar spune PONTA,BASESCU,ILIESCU.ETC cel mare si sfant precum Stefan cel mare care a aparat credinda noastra ortodoxa aproape 50 ani pt ca voi va-ti vandut diavolului.Repet in lumea asta traim doar ani dar dincolo pt vesnicie .martirii neamului nostru Sfantul Constantin Brancoveanul si multi altii care sau jerfit pt neamul nostru si pt religia noastra ortodoxa astepta de la voi ceva(sau jertfit degeaba)Voi sunteti zero in opinia mea voi din conducerea tarii dupa 89 oricum va-ti numii ,serviti diavoluli majoritatea poate cu stiinta sau fara dar judecata e aproape(chiar si pt mine care va judec acum) Grupul Bilderberg,Clubul de la Roma ,Trilaterala,etc in fata lui dumnezeu sunt doar o unealta a diavolului pe care stiim cu totii ca Dumnezeu la invins si-l va invinge intodeauna.Va rog lasati aurul de la Rosia Montana acolo unde le lasat Dumnezeu in pamant.El e singurul care stie intodeauna ce face cu lucrurile lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.