Home Actualitate Forin Cîţu: Banca de Investiţii a Rusiei are legătură strânsă cu PSD

Forin Cîţu: Banca de Investiţii a Rusiei are legătură strânsă cu PSD

by S. Z.

România are acţiuni la Banca Internațională de Investiții a Rusiei , bamcă ce urmează să-și mute sediul din Moscova la Budapesta, iar un român este director al Departamentului de Finanţare Structurată şi al Datoriei.

„Un vicepreşedinte al băncii e tot din România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD”, a declarant senatorul liberal, Florin Cîţu, la digi24.

Florin Cîțu acuză că datorită lui Eugen Teodorovici, numit în board-ul instituţiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

Cîţu spune că acestea sunt aspecte de natură penală, că are documente pe care le va prezenta şi că se va sfătui cu avocaţii dacă este oportună înaintarea unei plângeri penale faţă de ministrul de Finanţe.

Un vicepreşedinte al băncii e tot România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD. A început când ministru de finanţe, în 2015, era Eugen Teodorovici. Mutarea la Budapesta s-a decis în Cuba, unde Teodorovici a fost și nu ne-a spus, după escală la Moscova, între 3 şi 4 decembrie. A mers în Cuba printr-o hotărâre de guvern luată în 15 noiembrie, la o zi după ce a avut o întâlnire cu preşedintele băncii. Guvernul a luat o hotărâre prin care el a fost numit în board-ul acestei bănci. Altfel, nu putea să participe la întâlnirea guvernatorilor în 3 și 4 decembrie.

Nu plătește impozite, nu e reglementat de BNR. Aici trebuie să vedem ipocrizia PSD. Pe de o parte impozitează toate băncile, suprataxeaza și această banca scapă. Această banca are dreptul să cump și să vândă valută, obligaţiuni, acţiuni. Când a fost atacul speculativ asupra leului, au fost discuţii că multe tranzacii aveau legătura cu Rusia. Nu avem încă toate dovezile. Jurnaliștii din Ungaria s-au sesizat. Vreau să atrag atenția că ceva e în neregulă aici și trebuie să vină transparent guvernul să explice ce face.
Cele mai mari investiţii le are în România și Rusia. Poate să cumpere obligaţiuni de stat. Acest tip de finanţare a fost folosit în Venezuela de Rusia. A cumpărat datoria Venezuelei. Azi, Puțîn a confirmat că a trimis trupe pentru a-și apăra investiția. Nu aș vrea să vină niciodată un soldat în România că să-și apere Putin investiţia. Aici trebuie să fie totul transparent, ce face banca și de ce are statut special, în timp ce băncile din România sunt puse la zid de Eugen Teodorovici. Banca unde el e în conducere e privilegiată. Nu plătește impozit, angajaţii au imunitate diplomatică, nu e reglementat de BNR. Dacă are împrumut neperformant nu trebuie să țînă provizioane. E în competiție cu celelalte bănci, care sunt lovite de guvern.

Primii care au beneficiat după ordonanţa 114 au fost rușii pe energie, cu gaze, iar aici singură banca care beneficiază e această banca a Rusiei.

 Am făcut apel public și voi face. Vom încerca în parlament să facem comisie de anchetă, să vedem ce e cu această bancă.
Cred că e ilegal. Există un puternic conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe Teodorovici. A dat o ordonanţă care taxează toate băncile și nu o taxează pe această. Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat cu întâlnirea din 14 noiembrie cu preşedintele băncii, hotărârea de guvern din 15 noiembrie, prin care s-a acceptat să fie guvernator al băncii respective. La Varadero s-a decis transferul de la Moscova la Budapesta, unde a fost și Teodorovici. În acest an, de când e ministrude Finanţe, am crescut partea noastră cu încă 4 miliaone euro în această banca. Aceste lucruri trebuie explicate. O să prezint mâine dimineaţă mai multe, pentru că e și un caracter penal în această situaţie.”, a declarant senatorul liberal la digi 24.

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.