Home Actualitate Ne-au ÎNDATORAT pe 30 de ANI. Guvernul Dăncilă, ÎMPRUMUT record

Ne-au ÎNDATORAT pe 30 de ANI. Guvernul Dăncilă, ÎMPRUMUT record

by R. Z.

 

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

Este pentru prima data în istorie când România se împrumută cu o astfel de sumă pe 30 de ani și pentru o perioadă atât de mare. O datorie pe care o vor plăti și nepoții.

Dobânda la care s-au împrumutat Finanțele este 4,65%, peste cea a Greciei de 4,29% și semnificativ mai mare ca a altor state Europene.

Germania, de exemplu, se împrumută pe 30 de ani cu o dobândă de 0,5% pe an.

Ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teordorovici a declarat la un post de televiziune că este o operațiune normală și de succes. Iar costurile sunt raportate la ceea ce se întâmplă azi pe piețe.

Ceea ce azi am luat din piaţă ne ajută să avem finanţare pentru cel puţin 6 luni. Într-o posibilă situaţie incomodă pe plan internaţional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a declarat Eugen Teodorovici

foto protv

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.