În foaierul Sălii Media, o expoziţie inedită şi interesantă a fost vernisată joi, 3 decembrie, în prezenţa a numeroase personalităţi ale arhitecturii româneşti, între care Romeo Belea, arhitectul noului TNB, prof. dr. Radu Tănăsoiu, prof. dr. Emil Barbu Popescu.
Expoziţia cuprinde peste 80 de planşe cu planuri de arhitectură, fotografii şi schiţe realizate de una din cele mai pregnante personalităţi ale arhitecturii româneşti, HORIA MAICU (1905-1975). Cele mai multe dintre acestea ilustrează activitatea desfăşurată la Constanţa, între anii 1931 şi 1939, unde practic a schimbat faţa oraşului. Apoi, activitatea din Bucureşti, din poziţia sa de arhitect şef al Capitalei, înconjurat de un grup de arhitecţi remarcabili, unde, între 1958 şi 1971 a realizat planurile şi a coordonat lucrările pentru o serie de lucrări importante. Între acestea, Teatrul Naţional Bucureşti (inaugurat în 1973), Mausoleul (Monumentul eroilor) din Parcul Carol, Casa Scânteii (Casa Presei Libere), Sala Palatului.
Expoziţia este realizată de un grup de studenţi la arhitectură de la Universitatea Spiru Haret şi se bazează pe colecţia dlui Daniel Balint, care a descoperit şi salvat dintr-un tomberon arhiva celui care a fost nu doar un ilustru arhitect, dar şi un profesor remarcabil al Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu”.
Valoroasa expoziţie „Horia MAICU – Arhitect al Secolului XX” vă aşteaptă s-o vizitaţi, zilnic, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional din Bucureşti, până pe data de 13 decembrie 2015.