Home Justitie DNA: 20,9 milioane de euro, prejudiciul în dosarul privind retrocedarea satului Nadăș

DNA: 20,9 milioane de euro, prejudiciul în dosarul privind retrocedarea satului Nadăș

by George Avram

DNA anunţă că percheziţiile de marţi din judeţul Arad au loc într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro şi 296.942 de lei, urmând să fie ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedarea a peste 8.000 de hectare de teren.

Conform unui comunicat al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.

Potrivit sursei citate, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă au loc verificări şi percheziţii în cinci locaţii din judeţul Arad, urmând să fie ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedarea unei suprafeţe de peste 8.000 de hectare de teren.

DNA mai precizează că în acest caz procurorii beneficiază de sprijin din partea SRI şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Arad – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Presa a  semnalat faptul că judecătorii din Arad au decis ca foştii moştenitori ai grofului Iosif Grosz să primească 8700 de hectare, adică satul Nadăş, inclusiv cu cimitirul şi biserica.

Dan Tănase a scris pe blogul lui că satul a fost restituit unor falși urmași, iar în urma unei analize a testamentului lăsat de soţii Grosz, se poate constata că Weisz Sara care apare în Certificatul de calitate de moştenitor autentificat ca fiind soră a defunctei Grosz Helena nu este nominalizată în testament.
Mai mult decât atât, potrivit jurnalistului, certificatul de calitate constituie un fals grosolan, urmârindu-se prin această manieră ca falşii moştenitori să intre ilicit în posesia unei averi fabuloase de peste 8700 hectare. Însă toate aceste aspecte au fost ignorate de către instanţe la nivelul celor două grade de jurisdicţie, fond si recurs, hotărârile pronunţate nefiind date în numele legii ci în numele fărădelegii.

Percheziţiile de marţi dimineaţă au loc la două cabinete notariale din municipiul Arad, precum şi la un ocol silvic din satul Nadăş care aparţine familiei Colţău, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

You may also like

1 comment

ȚEPEȘ 25 februarie 2014 - 21:16

Asa ziși grofi sa futa pe mama lor,pamântul este a Romaniei si a romanilor,NU a fostilor ocupanți

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.