Home Opinie Diferenta dintre 2006 si 2014, explicata ca pentru Ponta

Diferenta dintre 2006 si 2014, explicata ca pentru Ponta

by Ioana Popescu

E drept, in 2006, o lege adoptata prin consens parlamentar – nu prin forma accelerata a OUG – oferea alesilor locali o portita de 45 de zile in care sa decida formatiunea politica in care doresc sa isi desfasoare activitatea pentru restul de doi ani de mandat. In 2014, Guvernul Ponta-Dragnea, pe muchia alegerilor, deschide din nou fereastra traseismului, invocand un asa zis precedent. Insa, asa cum vom demonstra in cele ce urmeaza, nu exista niciun precedent.

In 2006, Parlamentul Romaniei a interzis “traseismul politic” in randul alesilor locali. Cu precizarea ca primarii si consilierii, locali si judeteni, isi obtinusera mandatul in 2004. Cand nu exista absolut nicio interdictie referitoare la migratia politica. Cand, perfect legal – caci la lege, nu la moralitate, ne referim – dupa obtinerea mandatului, primarul sau consilierul local putea decide sa se inscrie succesiv in fiecare partid din registrul national al partidelor politice. Fara sa-si piarda mandatul.

In 2006, reamintesc, Parlamentul a schimbat regulile jocului. Pentru edilii locali. Alesi in 2004. In 2006, daca vreti, Parlamentul a schimbat regulile jocului din mers. A introdus sanctiunea pierderii mandatului la mijlocul exercitarii sale. Incorect, daca-mi cereti o apreciere personala. Caci, in baza unei reguli de aur a dreptului, anume acela al legii care dispune doar pentru viitor, sanctiunea pierderii mandatului ar fi trebuit introdusa dupa urmatoarele alegeri din 2008. Un minim bun simt politic ne arata ca nu-i just ca un mandat obtinut in 2004 sa fie conditionat de prevederi introduse in lege in 2006. Asa cum modificarile constitutionale din 2003 privind mandatul Presedintelui Romaniei nu au intrat in vigoare din timpul mandatului lui Ion Iliescu, ci, ulterior, dupa alegerile prezidentiale din 2004. Ne amintim cu totii cum de Constitutia lui Nastase, adoptata si pregatita pentru El Insusi, a beneficiat Traian Basescu, urmatorul Presedinte al Romaniei. Caci legea dispune, repet, pentru viitor.

Cu toate acestea, in 2006, batand cu pumnii in portile Uniunii Europene, politicienii romani, cu smochigul tras peste salvari si papionul in loc de gatlegau, au vrut sa se arate reformisti. Au dezbracat caftanele si-au interzis traseismul politic. Si, pentru ca migratia nu putea fi interzisa chiar ad-hoc si instant, legea a oferit o perioada de gratie de 45 de zile pentru ca edililor locali sa le creasca o constiinta politica. Adica, in 2006, s-a stabilit ca tranzitia de la dezmat la sobrietate sa dureze 45 de zile.

Acum, in 2014, Guvernul Ponta-Dragnea ofera alte 45 de zile. Pentru o alta tranzitie a edililor. Tranzitia catre PSD.

You may also like

2 comments

Stefanescu Ana_Maria 29 august 2014 - 07:52

Domnule Zamfir, expresia din limba latina „ad-hoc” se traduce in limba romana: „pentru aceasta” si NU „pe loc” sau „imediat”.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.