Home Turism Dealurile din România pe care mașina urcă singură/ Care este explicația

Dealurile din România pe care mașina urcă singură/ Care este explicația

by Ioana Popescu

Legile fizicii, şi îndeosebi cea a gravitaţiei, ar trebui să fie imuabile, însă câteva locuri din România le contrazic, devenind adevărate atracţii turistice. De pildă, despre șoseaua DJ109F din județul Maramureș, porțiunea dintre oraşul Cavnic, comuna Vadu Izei şi comuna Budeşti, aproape de staţiunea balneo-climaterică Ocna Şugatag, s-a dus vestea că are o pantă pe care mașinile urcă singure.

Curioșii străbat sute sau chiar mii de kilometri pentru a vedea cu propriii ochi cum automobilele străbat cu motorul oprit segmentul de drum cu o înclinaţie de aproximativ 5 grade. Şi nu doar maşinile, ci și sticlele pline cu apă sau cutiile de bere sfidează gravitația, urcând dealul.

Pasionații de fenomene misterioase cred că e influența zăcămintelor metalifere din zonă, alții vorbesc chiar de o anomalie a câmpului magnetic, însă oamenii de ştiinţă pun totul pe seama iluziei optice.

Prof. univ dr. Constantin Antohe, de la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Gh. Asachi, spunea că pe șoseaua cu pricina  „este vorba de o rupere de pantă cu schimbare de unghi. Coborârea accentuată se domolește brusc și pare a fi un mic deal. Dar, de fapt, panta se continuă cu o înclinație mai mică, de 5 grade”. Așadar, deși trecătorilor le pare că drumul urcă, în realitate întregul ansamblu, ca structură geografică, coboară.

Pentru iubitorii de ciudățenii rămân însă alte locuri în care se petrec lucruri asemănătoare: în Bihor, pe DJ767, cu 2 km înainte de Vȃrciorog, sau la câţiva kilometri de Bacău, într-o zonă de serpentine, apoi lângă Petroşani, în judeţul Hunedoara, dar și pe dealul Buciumului, în Iași. În cazul din urmă, pe o porțiune lungă de vreo 100 de metri, pe drumul național Iași – Vaslui, mașinile avansează scoase din viteză, iar când plouă, șuvoaie de apă par s-o ia în sus, înspre Motelul Bucium.

Pe internet, unde fenomenul a încins forumurile de discuții, unii vorbesc de „găuri de aer în pământ”, care împing vehiculele, iar alții – de o deformare a atracției gravitaționale!?!

Fizicienii n-au însă nicio îndoială: la mijloc sunt doar iluzii optice ieșite. Faptul că linia orizontului nu este vizibilă afectează percepția trecătorilor despre înclinația terenului. În plus vegetația crescută în lateral într-un anume unghi dă impresia că obiectele urcă o pantă, când în realitate lucrurile stau tocmai invers. Măsurătorile inginerilor cadastriști au demonstrat fără putință de tăgadă că pe deal, rampa devine pentru scurt timp… pantă. Asta nu-i va împiedica totuși pe turiști sau simpli curioși să dea o fugă până acolo, pentru a vedea pe viu cum e când mașina urcă singură.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.