Curtea Constituţională din Germania a hotărât miercuri eliminarea pragului de 3% pentru partidele politice, necesar intrării lor în Parlamentul European. Decizia favorizează partidele extremist, potrivit cursdeguvernare.
Euroscepticii din partidul Alternativa pentru Germania (AfD) au obţinut 4% în alegerile legislativedin toamna anului trecut şi au ratat la limită intrarea în Bundestag, aşa că această decizie nu îi priveşte direct. Cu atât mai mult cu cât sondajele îi plasează acum la 7% în preferinţele electoratului.
Această hotărâre a Curţii a fost precedată de o alta, similară, din 2011, când pragul anterior de 5% a fost considerat neconstituţional. Judecătorii au argumentat că acesta punea obstacole dreptului la oportunităţi egale al partidelor politice. Aceeaşi motivare a aplicat-o şi miercuri.
Bundestagul a adoptat anul trecut o lege prin care stabilea pragul electoral la 3%, însă partidele mai mici, inclusiv formaţiunile extremiste NPD, acuzat adesea că promovează o ideologie neo-nazistă, şi Partidul Piraţilor au atacat legea la curtea constituţională.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.