Home Economie Condus de cumnatul PSD-istului Nastase, City Insurance a intrat in FALIMENT! Peste 3 milioane de romani au ramas cu banii dati

Condus de cumnatul PSD-istului Nastase, City Insurance a intrat in FALIMENT! Peste 3 milioane de romani au ramas cu banii dati

by George Avram

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat vineri seara retragerea autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., constatarea starii de insolventa a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii.

Comunicat cu privire la respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Bucuresti, 17 Septembrie 2021 – Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) din Romania aduce la cunostinta ca, dat fiind faptul ca nu a fost facuta dovada documentata a modului in care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va detine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinta de capital de solvabilitate (SCR) si cerinta de capital minim (MCR), precum si lipsa fondurilor proprii de baza eligibile sa acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculata si valoarea MCR calculata, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) si lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) si art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, data fiind si inexistenta varsamantului la capitalul social, in urma analizarii modului de indeplinire a masurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat ca Planul de finantare pe termen scurt si Planul de redresare sunt in mod evident neadecvate si nu asigura restabilirea situatiei financiare a societatii si, pe de o parte, solvabilitatea societatii este in continua deteriorare iar, pe de alta parte, societatea se afla in incapacitate vadita de plata.

In consecinta, pentru protejarea asiguratilor, Consiliul A.S.F. a decis:

– retragerea autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., in conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea starii de insolventa a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definita de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) si lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare si promovarea de catre A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii, conform dispozitiilor art. 249 din legea referita.

Reamintim ca, in baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, s-au stabilit in sarcina Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. urmatoarele obligatii:

Transmiterea spre aprobare catre A.S.F. a unui Plan de finantare pe termen scurt, in termen de o luna de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, in vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de baza eligibile care acopera MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel incat, in termen de 3 luni, MCR sa fie din nou respectata;

Transmiterea unui Plan de redresare refacut, in termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu masuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel incat nivelul SCR sa fie restabilit in termenul legal, de la data constatarii nerespectarii SCR prin Decizia A.S.F. nr. 325/10.03.2021. Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, A.S.F. a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor (F.G.A.) ca administrator temporar in vederea inlocuirii conducerii Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., in scopul restabilirii situatiei financiare a asiguratorului si pentru asigurarea unei conduceri sanatoase si prudente a activitatii asiguratorului, in conformitate cu art. 30 alin (2) coroborat cu art. 33 raportat la art. 2 pct. 3 din Legea 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor. Termenul ce decurge din Decizia A.S.F. nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucratoare 06.09.2021).

Totodata, cu incepere de la data de 05.04.2021, Autoritatea de Supraveghere Financiara a sesizat Ministerul Public, dar si alte autoritati ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.

Cu privire la decizia de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, domnul Nicu Marcu, declara:

„Din prima zi a mandatului meu de Presedinte al Autoritatii, mi-am propus aplicarea ferma a legii si stoparea neregulilor din piata asigurarilor si va asigur ca efortul meu va continua. Toate deciziile au la baza ample investigatii de specialitate, dovezi concrete si sprijinul institutiilor de aplicare a legii din Romania, precum si din alte state”, precizeaza Nicu Marcu, Presedintele A.S.F.

Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Nastase si fost sef al companiei de asigurari Unita (actuala Uniqa) intre 2004 si 2006, a preluat in 2013 de la un investitor italian controlul City Insurance, scria atunci Ziarul Financiar.

Odobescu a preluat compania prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL), cu afaceri de numai 5.400 de lei in 2011. Societatea respectiva, Vivendi International SRL, detine 85,2% din capitalul social al City Insurance.

Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase (sotia sa Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase).

Stire preluata de la stireazilei.com

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.