Home Actualitate Cetăţenia UE nu ar trebui să fie de vânzare, spune PE

Cetăţenia UE nu ar trebui să fie de vânzare, spune PE

by Ioana Popescu

Cetăţenia EU nu trebuie să aibă „o etichetă de preţ” ataşată, spune Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi. Deputaţii sunt îngrijoraţi de schemele create de unele state membre, mai ales de Malta, care duc la vânzarea cetăţeniei naţionale şi, implicit, a celei europene. Parlamentul cere Comisiei să stabilească clar dacă aceste scheme respectă litera şi spiritul tratatelor europene şi regulile UE privind nediscriminarea. Unele state membre au introdus scheme care duc „direct sau indirect” la „vânzarea” cetăţeniei UE către cetăţeni din state terţe, chiar dacă toate statele membre ar trebui să acţioneze responsabil pentru păstrarea valorilor comune şi a succeselor Uniunii. Acestea sunt nepreţuite şi „nu pot avea o etichetă de preţ ataşată de ele”, se arată în rezoluţia care a fost adoptată cu 560 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 44 de abţineri.
Scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE subminează încrederea reciprocă pe care este construită Uniunea, se mai arată în text. Parlamentul subliniază faptul că drepturile conferite de cetăţenia UE, cum ar fi dreptul la circulaţie şi la rezidenţă liberă în UE, nu ar trebui considerate „bunuri comercializabile”. Cetăţenia UE implică a avea un interes în UE şi depinde de legăturile cuiva cu UE şi cu statele sale membre sau de legăturile personale cu cetăţenii UE, mai arată textul. Mai mult, schemele de tip cetăţenie-contra-investiţii „vor permite doar cetăţenilor din cele mai bogate state terţe să obţină cetăţenie UE, fără a fi luate în calcul alte criterii”, ceea ce va duce la discriminare, arată Parlamentul.

Malta – schema sa de cetăţenie trebuie să fie conformă cu valorile UE

Malta a luat recent măsuri de a introduce o schemă pentru a scoate la vânzare a cetăţeniei malteze, „ceea ce automatic înseamnă scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE ca atare, fără nici o cerinţă referitoare la rezidenţă”, spune textul. De asemenea, nu este clar dacă cetăţenii maltezi vor beneficia de această schemă, de exemplu prin venituri suplimentare din taxe, întrucât investitorii străini respectivi nu vor avea de plătit taxe, se spune în text. „Cetăţenia implică nu numai drepturi, ci şi responsabilităţi”, subliniază deputaţii. Parlamentul cere Maltei să acorde schema sa prezentă privind cetăţenia la valorile UE. La fel trebuie să facă şi alte state membre care au introdus scheme naţionale permiţând vânzarea directă sau indirectă a cetăţeniei UE, adaugă rezoluţia.

Sunt aceste scheme compatibile cu regulile UE?

Parlamentul cere Comisiei Europene să spună clar dacă aceste scheme respectă litera şi spiritul tratatelor UE şi Codul frontierelor Schengen, precum şi regulile UE privind nediscriminarea. Parlamentul mai cere Comisiei să facă recomandări pentru a preveni subminarea de către astfel de scheme a valorilor fundamentale ale UE, precum şi linii directoare privind acordarea accesului la cetăţenia UE prin intermediul schemelor naţionale.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.