Home Turism Castelul Corvinilor, între cele mai înspăimântătoare construcţii din lume

Castelul Corvinilor, între cele mai înspăimântătoare construcţii din lume

by Marta Andrei

Deşi unii le contestă utilitatea, într-o epocă în care informaţiile tipărite nu ţin pasul cu cele  difuzate în mediul virtual, ghidurile Lonely Planet se încăpățânează să le fie repere utile celor care vor să ia contact cu o destinaţie necunoscută.

„Călătoria în România este ceva situat undeva între un Halloween etern şi coperta albumului Led Zeppelin IV, ce prezintă un agricultor care cară în spate o legătură de crengi”, notau în urmă cu ceva timp jurnaliştii străini referitor la ţara noastră.

Impresionaţi nu neapărat plăcut de contrastul dintre limuzinele care accelerează pe şoselele cu destule gropi și idilica viața la țară care l-a cucerit pe prinţul (azi regele) Charles, ei nu uitau să remarce că la munte pot fi văzute căpițe de fân şi turme de oi care rătăcesc aproape libere.

Locuri excelente pentru excursii, biking și schiat veți găsi peste tot în Munții Carpați, Alpii transilvani, care trec prin centrul României, notau britanicii, recomandând cu căldură „paradisurile bucolice din Maramureș și sudul Bucovinei”, cu Cimitirul Vesel și bisericile pictate.

„Mulți vizitatori, atraşi de poveştile înspăimântătoare cu sânge, fac excursii la castelele din Transilvania şi în frumoasele oraşe medievale săseşti, cum ar fi Sighişoara, acolo unde adevăratului Dracula (Vlad Ţepeş) i-au crescut primii dinți”, subliniau jurnalişii de la Lonely Planet, adăugând însă că turiștii care se limitează la a „vâna vampiri” în România au foarte multe de pierdut.

„Capitala, București, are părțile sale proaste, însă amestecul dintre monumentele comuniste grotești și bisericile istorice ascunse îl fac fascinant pentru exploratori”, scriu aceștia.

Alegerile lor, făcute publice pe site-ul  lonelyplanet erau Maramureşul – „inima și sufletul rural al României”, Sighișoara, Brașovul, Timișoara, Bucureștiul, Transfăgărășanul, Valea Argeșului, Mănăstirile din Bucovina, Cheile Bicazului, Delta Dunării, Târgu-Mureș –  „colorat în stilul habsburgic”, Valea Prahovei şi Hunedoara – cu „probabil cel mai plin de fantome castel din Transilvania”.

De altfel, Castelul Corvinilor ocupa locul doi în topul celor mai înfricoşătoare şapte construcţii din lume, alcătuit de specialiștii Lonely Planet, care au consultat fanii de pe Facebook și Twitter.

  • Primul loc în acest clasament al groazei era ocupat de templul Wat Rong Khun, din Thailanda, a cărui intrare e mărginită de sculpturi reprezentând mâini care ies din pământ, la fel ca în producțiile hollywoodiene cu zombie. În top mai regăseam Metropolitan Correctional Center, o închisoare din Chicago, reactorul centralei nucleare de la Cernobîl, din Ucraina, dar şi Scott Monument din Edinburgh, considerat un adevărat coșmar pentru claustrofobi.

Despre Castelul Corvinilor, construit în secolul al 15-lea de Ioan de Hunedoara – tatăl lui Iancu de Hunedoara, voievodul român al Transilvaniei, ajuns mai târziu și guvernator al Ungariei –  pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști, Lonely Planet nota că este unul din cele mai bine conservate monumente de arhitectură civilă şi militară şi cel mai important monument gotic din toată Europa de Răsărit. Arhitectura sa, cu turnuri, bastioane și un donjon, care a impresionat mulţi producători de film, artişti sau fotografi, ca şi asocierea cu numele contelui Dracula (în fapt, cu Vlad Ţepeş, a cărui ascensiune a fost sprijinită de Iancu de Hunedoara), plus cele 5 incendii izbucnite aici de-a lungul timpului reprezintă doar câteva dintre motivele pentru care Castelul Corvinilor a fost inclus între cele mai înfricoşătoare construcţii din lume.

Chiar şi emblema familiei, corbul, este considerat simbol al morţii, ceea ce sporeşte faima terifiantă a clădirii. De altfel, în aripa castelului numită Matia se mai deslușește, destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). În incinta castelului au avut loc execuţii şi torturi numeroase, iar printre prizonierii închişi aici s-ar fi numărat frumoasa domniţă Bălaşa – ucisă de soţul ei, foarte gelos.

Sala de tortură a fost redeschisă după 200 de ani, turiştii având ocazia să vadă cum se obţineau mărturisirile de la cei ferecaţi în încăperile cu zăvoare. Chiar dacă în locul deţinuţilor sunt manechine, decorul sălii întunecate este înfricoşător.

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, ea ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, graţierea nu li s-a acordat. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii s-ar traduce prin „Apă ai, inimă n-ai”. În realitate, conținutul descifrat de specialiști este: „Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”.

Lonely Planet amintea și menționarea Castelului Corvinilor în cartea lui Jules Verne, „Ocolul pământului în 80 de zile”, precum și faptul că vechea cetate este considerată bântuită, iubitorii de paranormal căutând aici susţinut fantome. Actualmente muzeu, castelul atrage anual mii și mii de vizitatori.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.