Home Economie Băncile cer FMI şi Comisiei Europene să oblige Guvernul să revină la comisioanele de rambursare anticipată. Acestea solicită modificarea ordonanţei privind creditele populaţiei

Băncile cer FMI şi Comisiei Europene să oblige Guvernul să revină la comisioanele de rambursare anticipată. Acestea solicită modificarea ordonanţei privind creditele populaţiei

by Ioana Popescu

UPDATE. Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv.

Guvernul va modifica OUG privind contractele de credite pentru populaţie astfel încât actul normativ să se aplice în totală conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, în principal în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de MEDIAFAX. Cu alte cuvinte, cei care au credite contractate înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei vor plăti în continuare comisioanele vechi.

Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice ordonaţa privind contractele de credite pentru populaţie.

„Toate băncile au cerut FMI şi Comisiei Europene ca prevederile Ordonanţei de Urgenţă 50 (privind contractele de credit pentru consumatori – n.r.) să se limiteze la cerinţele directivei europene. Băncile au insistat asupra acestor modificări şi doresc ca obligaţia Guvernului de a modifica legislaţia să fie inclusă în noua scrisoare de intenţie”, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Dacă nu se va întâmpla acest lucru, băncile comerciale ameninţă că ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea procedurii de infringement împotriva României.

În luna iunie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care transpune în legislaţia românească Directiva europeană care presupune, printre altele, eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Directiva europeană prevede că băncile pot să nu elimine comisionul de rambursare anticipată în cazul contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Proiectul elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi aprobat de Guvern extinde prevederile Directivei europene la toate contractele de credit, inclusiv cele ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Prevederile Ordonanţei de urgenţă se aplică şi pentru contractele aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare a actului normativ.

Foto- henrymakow.com

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.