Home Actualitate Articol pentru tine, care nu-ţi place Biserica, nu înţelegi slujbele şi deteşti preoţii

Articol pentru tine, care nu-ţi place Biserica, nu înţelegi slujbele şi deteşti preoţii

by Ioana Popescu

Mă adresez ţie, ca şi creştin care nu-şi plac preoţii, slujbele şi biserica. Îţi înţeleg mânia. Zilnic, la televizor, vezi toate relele la care se dedau preoţii, avariţia şi dezintereszul faţă de sufletele pe care ar trebui să le păstorească. Dar preoţii sunt oameni şi, în mod tragic, aş spune, sunt supuşi greşelilor.

Aceeaşi greşeală la ei e de milioane de ori mai gravă, decât la un om care nu este preot. Vor da socoteală. Şi încă înmiit. Însă noi nu suntem mai buni. Ba chiar ne facem responsabili. În loc să-l judecam, ce ar trebui să facem? Să ne rugăm. Creştinii, când văd un om în neputinţă (în acest caz, sufletească) iartă şi se roagă. Noi nu tăiem mâinile sau capetele, noi nu judecăm, noi nu urâm. Noi iubim. Aşa fac creştinii. Hristos a spus: Porunca nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii. (Ioan 13:34-35). Creştinii se roagă pentru sufletele preoţilor care sunt în neputinţe omeneşti. De ce? Pentru că înţelegi că acel suflet se pierde, prin greşeala şi prin sminteala pe care o răspândeşte în jurul lui. Atunci creştinul se roagă, din iubire.

Urăşti slujbele bisericii, cu o ură ce uneori ia reacţii vegetative, deşi nu ai fost de ani buni pe acolo şi nu le înţelegeţi. Întreabă un creştin după Sfânta Liturghie de fiecare duminică cum se simte.Îţi va spune că simte atâta bucurie şi iubire încât îi va fi imposibil să descrie. Întreabă un creştin ce simte după 5 ore de priveghere. Îţi va spune că ar mai merge la o priveghere, îţi va vorbi de aceeaşi dragoste şi bucurie ce cuprinde toată lumea. În sufletul lui. De unde vine? De la harul lui Dumnezeu primit la slujbă. Mulţi creştini de azi sunt ca şi elevii: nu înţeleg matematica şi atunci o urăsc.

Deteşti Biserica. Interzice, flutură canoane şi legi morale într-o lume amorală. Ce mai!? Este anacronică. Dar biserica eşti tu. Ai credinţă în Iisus Hristos şi crezi că este suficientă. Dar, dacă tu crezi în Iisus Hristos, atunci înseamnă că tu crezi şi în cuvintele Lui. Şi dacă tu crezti în cuvintele Lui le practici. Şi dacă le practici, atunci… atunci ajungi în Biserică. Eu sunt pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu.” (Ioan, 6:48-56) Cine nu se împărtăşeşte cu trupul şi sângele lui Hristos nu poate avea viaţă. Adică este mort. Am aflat recent că boala secolului al XXI-lea va fi depresia. Oare de ce? Şi cui i s-a dat harul de a transforma pâinea şi vinul în sângele şi trupul lui Hristos? Apostolilor şi urmaşilor lor. Urăşte biserica, preoţii şi slujbele, pentru că te urăşti pe tine însuţi. Urăşte-ţi bucuria, pacea şi iubirea. În neştiinţa noastră credem că ştim, în necredinţa noastră, credem că noi credem, în ura noastră credem că iubim.

E suficient să spunem „Doamne, cine sunt eu sa-i judec? Iartă-i”. Şi vei vedea atunci ce linişte şi bucurie vine în suflet. Din iertare. E de ajuns să stăm la o slujbă ortodoxă de la capăt la coadă, cu totul, ca să pleci şi tu cu aceeaşi împărtăşire cu Dumnezeu. Tu ai masura lucrurilor bune şi rele, totul e în tine, doar să te cunoşti, să ascuţi la ce-ţi spui ţie însuţi, în acele puţine clipe când eşti sincer.

Articol republicat

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.