Pentru că este sezonul când aceste fructe se găsesc din abundenţă pe piaţă şi consumul este mai ridicat, cei care iau medicamente prescrise pentru anumite boli trebuie să fie precauţi cu consumul acestor fructe.
Grapefruit-ul este foarte bogat în vitamine (C, A, B1, B3, B5), o jumătate de fruct asigurând 60% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Este şi o sursă excelentă de fibre, care calmează apetitul şi regularizează tranzitul. Dar grapefruit-ul are şi defecte: conţine naringină, substanţă care interacţionează cu anumite medicamente şi le face ineficiente sau, mai rău, creşte frecvenţa şi gravitatea efectelor adverse.
Pentru mulţi oameni, un pahar de suc de grapefruit este obicei intrat în rutină, similar cu savurarea unei ceşti de cafea aburindă. Din păcate, Institutul Canadian, în urma unor cercetări recente, atenţionează şi recomandă schimbarea acestui obicei şi orientarea către alte sucuri de fructe.
Institutul Lawson Health Research din London, Canada, a studiat efectul pe care îl are consumul de suc de grapefruit în combinaţie cu un anumit gen de medicamente prescrise pentru perioade lungi. Înainte de 2008 exista o listă cu 17 medicamente care nu trebuiau luate cu suc. Acum lista s-a mărit la 44 de medicamente.
Experţii afirmă că medicamentele reacţioneză negativ la consumul de suc de grapefruit, deoarece se procesează mult mai repede în organism. Cu toate că pare inofensiv, sucul măreşte semnificativ activitatea medicamentului. În anumite cazuri, puterea de acţiune a unui medicament poate fi mărită, ca şi cum s-ar lua o doză dublă din acesta.
În plus, cercetătorii au observat că efectul combinat al sucului cu anumite medicamente variază semnificativ de la un pacient la altul. Unele medicamente au avut un efect crescut, aşă cum se aştepta, dar unele medicamente au avut un efect scăzut, ceea ce le-ar putea face inutile pentru cel care le consumă. Alte simptome găsite la participanţii la studiu au fost eczeme ale pielii, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie şi alte simptome, unele ducând până la moarte.
Stârneşte îngrijorare faptul că pe lista medicamentelor periculoase sunt unele prescrise în mod uzual, cum are fi cele pentru scăderea colesterolului (grupul de medicamente numite statine) şi cele pentru întreţinerea inimii (grupul de medicamente numite beta-blocante). În ciuda acestor avertismente făcute de Insitutul Lawson, comunitatea ştiinţifică pentru sănătate nu a acordat atenţie acestor motive de îngrijorare, mulţi pacienţi nefiind atenţionaţi asupra pericolelor care îi pândesc.
Trebuie spus că medicamentele din grupul statine pentru scăderea colesterolului, sunt prescrise pentru perioade lungi de folosire, uneori pentru tot restul vieţii, pe lânga efectul ţintă având şi “calitatea” că duc la dependenţă. Eu vă recomand să utilizaţi metode naturale pentru scaderea colesterolului, fără efecte adverse şi cu efecte curatorii de lungă durată. Aceste statine sunt destul de scumpe, iar medicul vă va recomanda întotdeauna medicamentele şi nici nu va aminti vreodată că exista şi remedii naturale.
Grapefruit-ul nu este singurul fruct cu acid citric potenţial periculos. Lămâile verzi, portocalele, minole, pomelo şi sweetie, sunt şi ele pe lista fructelor periculoase, deoarece conţin substanţe chimice naturale numite furanocumarine. Furanocumarinele se ataşează – şi astfel fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme. Atât timp cât sucul se găseşte încă în stomac, substanţa chimică este activă in organism şi poate reacţiona cu medicamentele ingerate.
Cercetătorii vor continua căutarea, datorită gamei diversificate de medicamente dezvoltate şi de creşterea efectelor adverse pe care acestea le pot avea. Îngrijorător este faptul că din 2008 până acum s-au adăugat pe listă 27 de medicamente, 13 dintre ele putând cauza moartea subită.
Lista ar putea fi extinsă până la peste 80 de medicamente, dar cu efect potenţial periculos sunt cele 44. Persoanele cu vârste peste 45 de ani prezintă un risc mai mare, deoarece acestora li se prescrie mai multe medicamente.
Combinaţii interzise
Persoanele care fac chimioterapie trebuie să evite sucul de grapefruit, deoarece acest citric oboseste ficatul, care este slăbit deja. De asemenea, nu bea niciodată suc de grapefruit dacă eşti sub tratament sau dacă ai luat ocazional unul dintre următoarele medicamente:
Anti-inflamatoare (chiar şi banala aspirină) – altfel, te vei confrunta cu arsuri la stomac sau reflux acid. Oricum, este recomandat să iei acest tip de medicamente în timpul meselor.
Pastile care scad colesterolul – pentru a evita problemele musculare.
Imuno-supresoare – prescrise pentru a evita respingerea unei grefe de către organism. Combinat cu ele, sucul de grepfrut îţi poate afecta rinichii.
Anti-hipertensive – pentru ca sucul de grepfrut le reduce efectul.
Molecule care vindeca angina pectorala – pentru a evita dilatarea vaselor, însoţită de senzatia de caldură şi înroşirea feţei.
Benzo-diazepine – care tratează anxietatea sau insomniile, pentru a evita tulburările de atenţie şi stările de somnolenţă.
Sursa : puteresisanatate.com, ampress.ro
NU combinați grapefruitul cu medicamentele
82