Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că este „deranjant” că Ambasada de la Paris a aflat din presă de cazul minorului linşat şi nu de la autorităţile franceze, subliniind că politicienii vest-europeni trebuie să stopeze reacţiile rasiste.

Şeful diplomaţiei a precizat că linşajul din Franţa asupra minorului român de 16 ani reprezintă „un lucru abominabil” şi că, dacă acesta a comis anumite încălcări ale legii, „există instituţii şi există o lege şi în Franţa care trebuie aplicată”.

Corlăţean a declarat că ce se întâmplă în state de drept, cu democraţii remarcabile, precum Franţa, Olanda sau Marea Britanie, reprezintă „unul dintre cele mai serioase semnale de alarmă că dincolo de politica asta ieftină care aduce voturi, chiar şi în cazul partidelor serioase, pentru că au fost şi sunt partide serioase în Vestul Europei şi politicieni care au folosit această retorică populistă, xenofobă, rasistă, e momentul în care să se tragă o linie”. „Dacă mergem mai departe, nu este cazul doar riscului pentru români (…) vorbim iată de un proiect care revine, o Europă cu mai multe viteze, o dorinţă de a servi a la carte în Vestul încă mai prosper al Europei ceea ce ne convine să luăm, ceea ce nu ne convine – respingem. Libertatea de mişcare nu ne mai convine şi atunci o respingem”, a afirmat Corlăţean, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat că este „deranjant” faptul că Ambasada României la Paris a aflat de caz „din presă şi nu de la autorităţile franceze”.

În urma relatărilor din presă şi în baza instrucţiunilor transmise de la Bucureşti, ambasadorul Mazuru „a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne şi la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu aşteptările foarte clare ale Guvernului român ca cei responsabili să fie identificaţi şi să răspundă foarte clar în faţa legii”, a spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a acuzat faptul că românii „sunt folosiţi în bătălia internă în unele state vest-europene, în alegerile europene” şi a făcut apel la autorităţile din Vestul Europei să stopeze „aceste reacţii rasiste”.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.