Home Actualitate Alexandru Herlea: Am avut șansa să-l cunosc pe Ion Caramitru

Alexandru Herlea: Am avut șansa să-l cunosc pe Ion Caramitru

by I. B.

 

Moartea marelui actor Ion Caramitru, o figură importantă a vieții culturale și sociale a României Post-decembriste, a surprins și a cutremurat pe toată lumea. Fostul ministru Alexandru Herlea a transmis de la Paris un mesaj de condoleanțe.

„Trecerea în Lumea Drepţilor a lui Ion Caramitru, decedat în seara zilei de 5 septembrie 2021, a cutremurat asociaţia La Maison Roumaine a cărui susţinător a fost. Ea va păstra vie memoria acestui mare Român, inegalabil profesionist, actor, creator şi conducător de instituţii, profund angajat în viaţa cetăţii pe care a înţeles s-o servească, cu neţărmurit curaj, asumându-şi riscurile inerente unui astfel de angajament. Aromânul Ion Caramitru, fiu de deţinut politic, este în acelaşi timp un simbol al unitaţii românilor de pretutindeni.                      

Am avut şansa să-l cunosc în tinereţe, eram amândoi nascuţi în 1942 şi el era coleg de facultate cu vărul meu primar, viitorul actor Dan Sandulescu de la teatrul din Braşov. Mai bine l-am cunoscut însă mult mai târziu, începând cu decembrie 1989. Devenit una din personalităţiile de prim plan ale vieţii politice, determinarea şi curajul acţiunilor sale, atât pe plan moral cât şi profesional, au fost incontestabile. Colegi în guvernele V. Ciorbea şi R. Vasile şi ulterior în PNŢCD ne-am găsit adesea de aceeaşi parte a baricadei. Am susţinut, spre exemplu, amândoi debarcarea lui R. Vasile în decembrie 1999 şi am demisionat amândoi din conducerea PNŢCD, în decembrie 2009, ca urmare a susţinerii de către PNŢCD a candidatului PSD la Preşedenţia României. In 2014 l-am invitat pe I. Caramitru, pe amicul Pino, să facă o conferinţă la Maison Roumaine, invitaţie acceptată dar, din nefericire, tot amânată.    

Înmormântarea a avut loc astăzi, vineri 10 septembrie, la cimitirul Bellu ortodox, aleea artiştilor, cu onoruri militare. Ion Caramitru a fost înmormântat, la cererea sa, cu insigna de membru al Societaţii Timişoara, gest care rezumă, scoate în evidenţă, angajamentul sau politic. Transpunerea în viaţă a punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, era indispensabil ieşirii României din marasmul comunist şi impasul în care se găseşte astăzi Ţara se datorează, în buna parte, acestei neîmpliniri, este mesajul pe care ni-l transmite Ion Caramitru.     

Dispariţia sa lasă un mare gol şi ne umple de o imensă tristeţe. Rugăm familia să primească cele mai sincere condoleanţe.

Dumnezeu să-l odihnească în Împăraţia Sa

Alexandru Herlea”

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.