Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara la postul național de televiziune că nu este nevoie să ceară un nou vot de încredere pentru Guvern, după demisia miniștrilor USR PLUS, ci doar aprobarea pentru noii miniștri.
Potrivit tuttuor reglementărilor în vigoare însă odată cu ieșirea de la guvernare a unei formațiuni politicie, în acest caz USR-PLUS, se schimbă compoziția politică a guvernului.
„Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu guvernul merge, merg cu miniștrii în Parlament. Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzura. Dacă nu obține voturile un ministru nu se întâmplă nimic cu guvernul”, a declarat Florin Cîțu joi seară la TVR.
Constituția spune și ea altceva decât susține premierul României, și anume articolul 85, care precizează în ce situații ai nevoie de votul Parlamentului.
ARTICOLUL 85

  • (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
  • (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
  • (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Foto- Guvernul României
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.