Home Actualitate Adrian Ghenie, record pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

Adrian Ghenie, record pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

by S. Z.

Tabolul artistului Adrian Ghenie intitulat  „The Sunflowers in 1937”  a fost cumpărat cu patru milioane de euro de la Casa de licitații Sotheby’s.

Lucrarea provine de la Galerie Judin din Berlin și a fost expusă în 2014 în cadrul Berlin Noir, a treia expoziție personală a artistului.

Executată la dimensiuni colosale, 280/280 cm, lucrarea readuce în atenție capodopera lui van Gogh bântuită de actele ticăloase ale Germaniei Naziste. 1937 a fost anul în care regimul nazist a organizat scandaloasa expoziție Degenerate Art la Institutul de Arheologie din Munchen. Gândită de Joseph Goebbels, expoziția ‘Degenerate Art’ cuprindea 650 de lucrări considerate drept insultă la adresa simțămintelor germane. Cu scopul de a educa publicul german împotriva artei moderne, lucrări interzise ale artiștilor de avangardă precum Nolde, Kirchner, Dix, Beckmann, sau chiar lucrări ale unor artiști  străini precum Mondrian, Chagall, sau Kandinsky au fost expuse în încăperi înguste, însoțite de sloganuri ironice și de mesaje propagandistice menite să inflameze opinia publică.

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut la Baia Mare în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005.

În 2014, tabloul „The Fake Rothko”, al artistului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra.

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.