Home Turism 5 motive să-ți petreci concediul în Thassos

5 motive să-ți petreci concediul în Thassos

by Redactia

Articol scris de Mihaela Doina Rădulescu, 24life.ro

Anul trecut în septembrie am ajuns pentru prima oară în insula Thassos. Am evitat-o multă vreme, din cauza drumului cu mașina, care mi se părea lung (8-9 ore, noi am făcut 10-11). Dar se spune că doar primul drum e mai greu, până îl înveți 😊 Iar drumul cu mașina are și avantaje… Cât despre avantajele vacanței în Thassos – am aflat mai multe abia după ce am ajuns acolo.

Insula Thassos

foto: ©MDR

Insula Thassos este cea mai nordică insulă din Marea Egee, la doar 7 km de continent. Are un relief spectaculos și este ideală pentru vacanțele cu familia, din cel puțin 5 motive:

1. Este cea mai apropiată insulă (de România/București)

Dacă vrei să îți petreci concediul pe o insulă, Thassos este cea mai apropiată posibil, (exceptând, desigur, Insula Șerpilor, unde nu mergem în vacanță), aflată la aproximativ 600 km de București. Cu mașina și ferry, ajungi în Thassos în 8-9 ore. Avantajele deplasării cu mașina proprie sunt evidente: pe lângă costurile scăzute ale transportului, ai un mijloc de explorare rapid și comod, odată ajuns acolo. În plus, poți transporta la dus lucruri altfel imposibil (sau mult mai greu) de îmbarcat în avion cum ar fi căruțul copilului, animalele de companie, ustensilele de pescuit și tot ceea ce consideri necesar într-o vacanță cu familia. La întoarcere, poți să îți aduci bidoane cu ulei prețios, dulciuri tradiționale, borcane cu miere, pietricele de pe plajă, o bucată de marmură haha (care se găsește pe toate drumurile din Thassos) și orice fel de suveniruri, fără limite stricte de greutate.

Drumul e lung, este adevărat. Mai lung în weekenduri, când șoselele sunt foarte aglomerate. Mulți aleg să călătorească noaptea, astfel că evită cozile de la trecerea frontierei (care în sezon pot fi destul de lungi) și ajung în Grecia dimineața, la timp pentru peisajele minunate și oprirea în port.

Insula Thassos sept 2022

La traversarea cu ferry ne-au însoțit pescărușii. Din când în când, înfășcau din zbor câte ceva de mâncare din mâna întinsă a unui pasager. Foto: ©MDR

Insula e legată de continent prin numeroase curse de ferry boat din mai multe porturi, cele mai apropiate fiind Kavala și Keramoti. Kavala este unul din cele mai mari oraşe din nordul Greciei şi totodată cel mai apropiat oraş ce poate fi vizitat în drumul spre insulă sau la întoarcere. Este și foarte frumos, merită să dai o tură. Traversarea durează 75 de minute, dar cursele din Kavala sunt ceva mai rare decât cele din micul port Keramoti. Din Keramoti, prețurile sunt mai mici, iar traversarea durează cam 40 de minute.

Insula Thassos

Pe ferry, foto: ©MDR

Un orar de traversare găsești aici.

2. Thassos are multe plaje frumoase, pe alese.

Fiind o insulă, plajele sunt din belșug. Cele mai importante activități (ca timp dedicat) în Thassos sunt plaja și baia în mare. De aceea insula este ideală pentru familiile cu copii (mici), care găsesc practic aici ceea ce nu găsesc pe litoralul românesc: plaje frumoase, amenajate cu șezlonguri și umbreluțe, gratis ori la prețuri modeste. Uneori, ca sa ocupi 2 șezlonguri și o umbrelă, trebuie să iei ceva de la barul de pe plajă, o apă, o cafea, o limonadă, un capuccino, la prețuri absolut decente, departe de ce se practică la Mamaia sau la Neptun. Muzica lipsește sau e în surdină, terasele de pe plajă sunt foarte frumoase și au mâncare bună și ieftină. Apa e caldă, limpede și de mică adâncime la mal, perfectă pentru scăldatul tuturor, indiferent de înălțime și vârstă.

Insula Thassos

Plaja Pachis foto: ©MDR

Insula Thassos

Paradise Beach, foto: ©MDR

Pachis Beach, foto: ©MDR

Plaja Tripiti, în fereastra naturală tăiată în piatră am surprins în imagine un vapor aflat în larg. foto: ©MDR

Pachis Beach, foto: ©MDR

Paradise Beach, superbă, e la 22 km de Limenas, o fâșie de nisip la marginea pădurii de pin pe coasta estică. De pe plajă se zărește silueta conică a micii insule Nisida Kinira, aflată la câteva sute de metri spre nord-est. O plajă departe de oraș, dar cu toate facilitățile: șezlonguri, un chioșc cu mâncare și o mică tavernă. Câteva stânci mai încolo se află o altă plajă, mai naturală, cu mai puține amenajări.

Integral pe 24life.ro.  

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.