Si femeile, dar si barbatii pot fi afectati de cancerul mamar, La barbati, cancrul mamar este adesea mult mai agresiv decat in cazul femeilor, iar specialistii atribuie un risc crescut barbatilor care prezinta ginecomastie (“sanii mariti”).
Anticonceptionalele pot creste riscul de cancer la san, desi s-au dovedit protective fata de cancerul uterin.
Medicii spun ca este important ce mancam, deoarece sunt alimente care scad riscul aparitiei cancerului la san.
Morcovii
Betacarotenul se gaseste din belsug in matricea nutritionala a morcovilor, fiind precursorul vitaminei A, o vitamina cunoscuta ca avand efecte anticancerigene. Sunt studii care atesta faptul ca femeile care consuma morcovi proaspeti de 3-4 ori pe saptamana sunt cu 17% mai protejate impotriva cancerului la san fata de femeile care nu au obiceiul de a consuma morcovi proaspeti.
Nucile
Nucile sunt bogate in vitamine din complexul B, in proteine vegetale, dar si in acizi grasi mono-nesaturati si omega-3, acestia din urma fiind considerati ca avand multiple roluri benefice in organism. Acizii grasi omega protejeaza ADN-ul de agresiunile stresului oxidativ si totodata inlesnesc unele procese celulare.
Piersicile
Piersicile contin antioxidanti, flavonoide si fitonutrienti care protejeaza sanul, dar si alte organe de cancer.
Pestele
Pestele, in special somonul salbatic reprezinta poate cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3 si omega 6, acizi grasi cu importante efecte anticancerigene la nivelul organismului.
Fructele de padure
Bogate in viatmina C si resveratrol – cel mai puternic antioxidant care exista in natura – fructele de padure devin pioni foarte importanti in lupta contra cancerului. Consumul de fructe de padure ajuta in scaderea riscului pentru orice tip de cancer.
Scortisoara, cuisoarele
Aceste condimente au puternice efecte antioxidante si tonice celulare, stimuland functiile normale ale celulelor, detoxifiind organismul si curatand sangele.
Rosiile
Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant care opreste cresterea tumorilor si inhiba aparitia celulelor canceroase. Rosiile sunt usor de introdus in dieta noastra, sunt gustoase si sanatoase.
Usturoiul
Pentru cei care nu prezinta intoleranta la acest aliment, usturoiul poate face minuni pentru sanatate. Aceasta afirmatie ar fi usor de demonstrat de catre cei care consuma usturoi aproape zilnic. Usturoiul prezinta proprietati anticanceroase, antiinflamatorii, analgezice, antioxidante, vermifuce, antifebrile, fiind un adevarat apanaceu natural.
Semintele de in
Semintele de in sunt cunoscute ca avand puternice proprietati anticancerigene. Sunt insa protejate de o capsula fibroasa foarte rezistenta pe care organismul nostru nu o poate digera, de aceea se recomanda ca intai sa macinati la rasnita semintele de in, apoi sa le adaugati in preparate.
Legumele verzi
Toate legumele verzi protejeaza impotriva cancerului de san: varza, broccoli, spanacul, patrunjelul, busuiocul, cimbrul, salata verde, gulia etc.