Potrivit ultimelor date ale Direcţiei Judeţene de Statistică Vâlcea, câştigul salarial mediu brut la nivelul Vâlcii a fost în luna mai 2013 de 1.851 lei, în scădere cu 4 lei faţă de luna precedentă. În schimb, câştigul salarial mediu net în judeţ s-a situat în luna mai la 1.342 lei, în scădere cu 5 lei faţă de luna precedentă, dar mai mare cu 80 de lei faţă de luna mai 2012.

Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea a calculat că efectivul total de salariaţi era în luna mai de peste 78.800 de persoane, din care 45.000 lucrau în sectorul serviciilor. În privinţa câştigului mediu salarial, Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea precizează că, începând cu luna ianuarie 2011, se aplică prevederile legale în vigoare referitoare la stabilirea bazei de calcul a contribuţiilor sociale individuale, care se plafonează în limita a cinci câştiguri salariale medii brute, stabilite prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Începând cu luna iunie 2012, respectiv decembrie 2012, se aplică prevederile OUG nr. 19/2012, privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale. Datele lunare privind câştigul salarial mediu brut sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2013, eşantionul cuprinde, pe total ţară, 21.000 de unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând  unităţile administraţiei publice locale, pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (peste 770 de unităţi). Pentru sectorul economic au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 90,39% din numărul total al salariaţilor din acest sector. Informaţiile privind câştigurile salariale pentru activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, de poştă, de curier şi de intermedieri financiare, în cea mai mare parte, sunt repartizate pe judeţe după sediul central al întreprinderii furnizoare de date.

Impact real

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.