Home Economie Cum pierde statul milioane de euro: România, cel mai mare „furnizor” de doctori pentru Germania

Cum pierde statul milioane de euro: România, cel mai mare „furnizor” de doctori pentru Germania

by I. B.

România ocupă primul loc în clasamentul țărilor din care provin cei mai mulți doctori emigranți care lucrează în Germania, respectiv 3.215 doctori, urmată de Grecia, 2.500 doctori, și Austria, cu 2.189 doctori, potrivit unui articol publicat marți de Bloomberg care citează datele pentru 2013 furnizate de Asociația medicală din Germania, potrivit agerpres.

Numărul de doctori străini care practică meseria în Germania a crescut cu 120% în ultimul deceniu, la peste 31.000. Acești doctori tineri acoperă o nevoie vitală pentru Germania, unde scăderea natalității a creat o lipsă de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au vârste de peste 50 de ani și sunt tot mai puțini doctori tineri germani care doresc să le ia locul, în condițiile în care pot câștiga salarii mai mari în Elveția sau pot beneficia de un program mai redus de lucru în Scandinavia.

Acest lucru creează o oportunitate pentru doctorii străini, atrași de salariile mai mari și oportunitățile de carieră.

Situația este similară pe întreg continentul european. În Franța, numărul doctorilor care și-au obținut diploma în afara țării a crescut cu 43% între 2008 și 2013, până la 17.835 de doctori, iar în Marea Britanie 37% din doctori și-au obținut diploma peste hotare.

 

În cazul Germaniei, doctorii străini sunt predominanți, în special, în spitalele de la marginea marilor orașe. ‘Cu cât te îndrepți mai mult spre periferie cu atât vei găsi mai mulți doctori străini’, a declarat Juergen Hoffart, președintele Asociației medicilor din landul Renania-Palatinat. Potrivit acestuia, oficialii nu recrutează în mod special doctori străini, însă aceștia sunt atrași de salariile mai mari și de condițiile mai bune de lucru decât în țara lor de origine. De exemplu, un doctor începător din Serbia câștigă 350 de euro pe lună, iar un doctor asistent din Germania câștigă de 10 ori mai mult.

 

You may also like

1 comment

maria 24 iunie 2014 - 12:57

Nu ar fi cazul ca cei care pleaca din tara sa returneze cheltuielile de scolarizare,daca au invatat la stat? Ar fi corect,ar fi echitabil. Ar mai fi o varianta: statul ,in care profeseaza licentiatii romani, sa returneze statului roman ,cheltuielile de scolarizare. Dupa ce ca sintem necajiti mai sustinem cu banii nostri diverse sectoare economice din tarile dezvoltate. Asa daca sintem mici si prosti.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.