Home Justitie CSM explica de ce nu au fost repartizati aleatoriu judecatorii din Dosarul Voiculescu

CSM explica de ce nu au fost repartizati aleatoriu judecatorii din Dosarul Voiculescu

by Ioana Popescu

Consiliul Superior al Magistraturii a raspuns miercuri, printr-un comunicat de presa, cu privire la acuzatiile referitoare la modul in care au fost repartizati judecatorii in dosarul care il viza pe fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu. CSM a aratat ca „este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers”.

„Repartizarea dosarului „ICA” (dosar nr.25497/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti) s-a realizat cu respectarea strictă a dispoziţiilor art. 22 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor şi a Hotărârii nr. 187/26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.

Subliniem faptul că, încă din data de 30 octombrie 2013, Comisia nr. 2Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilădin cadrul Consiliuluiastabilit competenţa colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către un alt judecător, in cazul pensionării sau promovării judecătorilor, în condiţiile în care se apreciază că nu este oportună  desfiinţarea acelui complet.

Totodată, menţionăm că, la solicitările succesive formulate de domnul Dan Voiculescu, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la efectuarea verificărilor mai multor aspecte referitoare la desfăşurarea procesului în care a fost implicat petitionarul, inclusiv cea referitoare la o eventuală repartizare nelegală a  dosarului menţionat.

În urma verificărilor efectuate, prin rezoluţia din 11.08.2014, Inspecţia Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioara al instanţelor şi  Hotărârea nr.187din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, s-a constatat că este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers.

Reamintim că, motivele obiective care au determinat modul de repartizare a dosarului menţionat au fost reprezentate de: suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător al domnului Stan Mustată, pensionarea domnului judecător Duţă Florică precum şi promovarea la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a doamnei judecător Anca Alexandrescu, titulari ai completului căruia a fost repartizat acest dosar la data de 24.01.2014, respectiv  înlocuitorul judecătorului suspendat.

Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29.04 – 10.06), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel.

Doamna Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, dumnealor au fost judecătorii care, potrivit Hotărârii colegiului de conducere, în aplicarea art. 22 alin. 2 din normele citate, au schimbat membrii completului (din care unul fusese suspendat iar ceilalţi nu mai funcţionau la acea instanţă).

Doamna judecător Carmen Bogdan, a solicitat încă din 13 mai 2014 eliberarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a acordului pentru participarea la procedura de selecţie în vederea unei eventuale detaşări în cadrul unui organism al Consiliului Europei – MONEYVAL.

Prin Hotărârea nr. 508 din 14 mai 2014, Secţia pentru judecători şi-a exprimat acordul în vederea unei eventuale detaşări a doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Tribunalul Bucureşti la acea dată.

 Ulterior, la data de 28 iulie 2014, doamna judecător  a solicitat emiterea unui  nou acord, pentru a participa la o nouă procedură de selecţie, în cadrul aceluiaşi organism european, acord pentru care, până în prezent, Secţia pentru Judecători nu şi-a exprimat un punct de vedere„, se arata in comunicatul remis de CSM.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.