Home Actualitate Zilele culturii palestiniene, în București și în alte trei orașe din țară

Zilele culturii palestiniene, în București și în alte trei orașe din țară

by Ana Barb

În perioada 4-5 septembrie 2021 se va desfășura la București a doua ediție a „Zilelor Culturii Palestiniene”. După succesul din anul 2019, evenimentul va oferi din nou publicului român muzică, expoziţii de fotografie, dansuri tradiţionale, prezentarea costumelor tradiţionale palestiniene, a atracțiilor turistice, literatură palestiniană şi gastronomie autentică – ,,Street food palestinian’’.
Zilele Culturii Palestiniene vor avea loc și în alte orașe din țară, după cum urmează: Pitești 11-12 septembrie 2021, Ramnicu Valcea 18 -19 Septembrie 2021 și Alba Iulia 9 -10 Octombrie 2021. Evenimentul este organizat de Ambasada Statului Palestina la Bucureşti si Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, potrivit unui comunicat de presă.
Evenimentul va avea loc în zilele de 4 și 5 Septembrie 2021, începând cu ora 11:00, la scena de spectacole a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R)., cu un program artistic şi cu expoziții de fotografie. Intrarea este liberă.
De asemenea, nu vor lipsi mâncare tradiţională, cafeaua arăbească, ceaiul cu arome, articolele vestimentare cusute de mână din materiale alese şi aduse din inima Betleemului, icoane și suveniruri.
Copiii vor avea și ei acțiouni specifice – atelier de creaţie, dans, pictură pe faţă, literatură pentru copii.
Vor exista și proiecții de film – palestina turistica, palestina culturala.
Nu în ultimul rând, bucureștenii vor ăputea să se delecteze cu un recital de muzică și dansuri tradiționale “SPERANTA a 13 milioane”. Grupul “SPERANTA a 13 milioane” a fost înființat prin efortul studentilor palestinieni din România. Grupul este format din 10 tineri dansatori români și palestinieni alături de un solist de muzica tradițională palestiniana ce își propun să prezinte poporului roman, prin desfășurarea mai multor activități, imaginea culturii palestiniene. Dabka – este un dans popular levantin interpretat de palestinieni, libanezi, sirieni, irakieni şi iordanieni. Dabka combină dansul în linie cu dansul în cerc şi este îndeplinit pe scară largă la nunţi şi alte evenimente festive.
Iar pe scena mare a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R) va fi și o prezentare de modă “BINT EL BALAD Fashion House”. Casa de modă “Bint El Balad” din BETLEEM a fost înfiinţată în anul 2009 de către Khawla Eltaeel Abu Saada. Creaţiile lor sunt cunoscute pentru că păstrează, reinterpretează şi perpetuează portul tradiţional palestinian.
Pentru iubitorii de muzică și dansuri , grupul “ALAASHEKEEN” va performa în fața spectatorilor cu un recital de muzică și dansuri tradiționale. Grupul artistic palestinian Alaashkeen a fost înființat la Damasc în anul 1977. În repertoriul Alaashkeen veți întâlni mai multe melodii și albume reprezentative, printre care: albumul “Ezedden Al nasa”, melodia “Semn Altă”, albumul “Bem Eini” și “Eluz El Akhdar”, albumul “Vorbele Libere” și cunoscuta melodie Beirut. Grupul a participat la multe festivaluri internaționale din Japonia până în Statele Unite. Membri formației numără aproape 30 de artiști, fete și băieți. Formația se înnoiește cu noile generații de artiști palestinieni, dar numele grupului a rămas Alaashkeen (îndrăgostiți).
La manifestări va participa și ambasadorul statului Palestina la Bucureşti.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.