Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată minunilor înfăptuite de Maica Domnului, este prăznuită anul acesta vineri, 6 mai. Marele praznic împărătesc nu are o dată fixă, dar este orânduit de Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vinere după Paște. În ziua acestui praznic împărătesc, preoții sfințesc apele care primesc puteri vindecătoare și alungă bolile și duhurile rele.

Pentru Biserica Ortodoxă, sfințirea Apei este o lucrare esențilă, deoarece sufletul  creștin s-a întrupat din apă și Duh.

Apa sfințită în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii se numește Agheasma Mică. Sărbătoarea din Vinerea Luminată evocă  și un miracol împlinit în secolul al V-lea,  în apropierea Constantinopolului, pe vremea când Leon cel Mare era un simplu ostaș, înainte ca acesta să fie încoronat împărat .

Istoricul sărbătorii

Legenda spune că într-o zi, în timp ce se plimba printr-o pădure  din apropierea Constantinopolului (Istanbulul de azi), Leon cel evlavios şi binecredincios a întâlnit un bătrân orb însetat și foarte obosit. Impresionat de prezența acestuia, Leon s-a oferit să-l călăuzească.  În discuțiile purtate cu orbul, Leon a constatat că acesta era un om credincios care mărturisea creștinilor pe care-i întâlnea în drumurile lui că în pădurile imperiale sunt izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihaştrilor retraşi în acele locuri. Legenda mai spune că fiind preocupați de discuţiile legate de Învierea Domnului, cei doi s-au rătăcit în pădurea deasă, iar orbul i-a cerut lui Leon apă de băut. După  multe căutări, Leon s-a întristat că n-a găsit nici o sursă de apă potabilă.

Pe când era deznădăjduit, Leon a auzit o voce …

Trist că nu a găsit sursa de apă de care avea nevoie, Leon a auzit o voce care i s-a adresat:  ”Nu este nevoie să te osteneşti, Leon, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând apă să-i potolești setea orbului şi apoi să-i ungi cu ea ochii lui întunecaţi! Atunci vei cunoaşte cine sunt eu ! Iar tu să știi că vei ajunge împărat; atunci să-ți aduci aminte de mine și să-mi faci o biserică, în care să locuiesc. În lăcașul înălțat de tine să vină la mine toți cei care au nevoie să-și vindece trupul și sufletul!” Leon a urmat întocmai sfatul primit „de sus”; la câțiva pași, el a găsit izvorul și i-a dat orbului apă să bea. După ce i-a potolit setea, Leon i-a spălat ochii tot cu apa din acel izvor. Imediat, orbul şi-a recăpătat în mod miraculor  vederea. După ce s-a împlinit minunea, orbul a exclamat :”Maica Domnului eşti aici! Iată că Te-am găsit !” Copleşit de cele întâmplate, ostașul Leon a îngenuncheat şi a rostit la rândul lui: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată.  Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate”! În aceste momente emoționante, Maica Domnului i-a prezis  lui Leon că, în curând, va ajunge împărat.

Profeția  Maicii Domnului s-a împlinit

La scurt timp, „ profeţia”  Maicii Domnului  s-a împlinit. Ostașul Leon a ajuns împărat și papă. Prima realizare împărătească amintită de posteritate a fost înălțarea bisericii pe care și-a dorit-o Maica Domnului, chiar pe locul acela unde s-au împlinit vindecări miraculoase. Împăratul Leon n-a uitat minunea petrecută în pădurea imperială, în apropierea izvorului tămăduitor.

Apa  tămăduitoare a vindecat mii de bolnavi

Dintre minunile  înfăptuite în pădurea imperială, legenda amintește și de însănătoșirea împăratului Iustinian care a domnit între anii  526-575. Împăratul s-a vindecat de o boală grea, după ce a băut din apa miraculoasă a izvorului tămăduitor. În amintirea acestui fericit eveniment, împăratul a construit și el o biserică măreață care, din păcate, a fost distrusă de turci în anul 1453.

Mai mult, pe click.ro

foto-ziarulunirea.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.