Home Actualitate The Guardian: Presa din România, bântuită de comunism

The Guardian: Presa din România, bântuită de comunism

by Ioana Popescu

Presa din Romania este vazuta potrivit unui studiu al Centrului pentru Transparenta Media, drept una bantuita de comunism si dominata de capitalism, care ilustreaza dificultatea dezvoltarii libertatii presei din estul Europei.

Doi academicieni care au examinat peisajul media din estul Europei, Paolo Mancini si Jan Zielonka, sustin ca institutiile democratice si cele media din regiune „au aparut simultan si interdependent, intr-o perioada de reforma rapida si deseori haotica”, scrie Roy Greenslade, intr-un articol The Guardian.

In cea mai mare parte a Europei centrale si estice, dictatura monarhica a fost inlocuita de dictatura comunista, astfel incat democratiei nu i s-a permis niciodata pana acum sa infloreasca.

Concret, tipul de democratie evident in Occident, sustinut de statul de drept, pluralismul politic si libertatea de exprimare, nu a existat inainte de prabusirea comunismului si inca se afla intr-un stadiu timpuriu in mai multe state.
Cele trei etape de dezvoltare a presei romanesti postcomuniste

Unul dintre aceste state este Romania, subiectul unui studiu al Manuelei Preoteasa si al lui Andrei Schwartz, care a fost publicat de think-tank-ul Centrul pentru Transparenta Media. Raportul vine intr-o vreme de haos intern, cu doi magnati media trimisi la inchisoare (Dan Voiculescu si Dan Diaconescu – n.red.) si cu inca unul caruia i se aduc mai multe acuzatii (Adrian Sarbu – n.red.). In plus, si premierul Victor Ponta este urmarit penal si inculpat oficial.

Studiul cuprinde ziare, posturi de televiziune si de radio, si se concentreaza pe trei stadii principale de dezvoltare – 1990-1999, 2000-2010 si 2011 – prezent. In prima perioada, era aproape generalizata absenta investitiilor straine, in timp ce a doua perioada a fost una caracterizata de opacitatea proprietarilor, investitorii straini fiind cei vizibili, in locul oamenilor de afaceri romani. Incepand din 2011, insa, a inceput o perioada de intrerupere, mai multi proprietari fiind urmariti penal pentru diferite fapte.

Sursa citata da exemplul unui model de proprietari de institutii de presa – Ronald Lauder, fiul unei figuri foarte cunoscute in industria cosmetica, Estee Laudare. In ce priveste tabloidizarea, Lauder este numit un adevarat Rupert Murdoch, dupa ce a fondat Central Media Enterprise (CME), avand deja, pana in 1997, posturi tv in Romania, Slovenia, Slovacia si Ucraina

Adrian Sarbu, ministrul afacerilor mass-media din Romania

In Romania, cea mai evidenta prezenta CME a fost prin intermediul Pro Tv, cel mai urmarit canal al tarii, care combina divertismentul si stirile, cu accent pe primul. CME a intrat pe piata din Romania prin intermediul lui Adrian Sarbu, numit un adevarat ministru al afacerilor mass-media din primul guvern postcomunist al Romaniei, cel al lui Petre Roman, inainte de a-si infiinta primul trust media.

Cazul nu este unul unic, studiul ilustrand felul in care presa din Romania nu este doar bantuita de trecutul sau comunist, ci si patrunsa si dominata de capitalul strain.

Integral pe ziare.com

Foto-rador


You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.