A trecut mult timp de când premierul Victor Ponta nu s-a mai referit atât de explicit la reprezentanţii administraţiilor publice locale, aşa cum a făcut-o zilele acestea. Încă internat într-un spital din Turcia, el a postat pe pagina sa de socializare un mesaj interesant: „Primarii trebuie să îşi facă datoria faţă de cetăţeni şi să reziste la cel mai grav şi brutal atac împotriva aleşilor locali din istoria democratică a României”.

Afirmaţia a fost făcută în contextul declaraţiilor făcute de nou-alesul preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan. Referindu-se la rolul organelor judiciare în relaţia cu autorităţile administrative, cel supranumit „baronul de Vrancea” a dat de înţeles că sunt foarte multe articole neconstituţionale în Codul Penal, iar Legea Curţii de Conturi are lacune, fiind necesară o analiză în vederea deblocării administraţiei, un organ judiciar neavând dreptul de a se pronunţa pe decizia de oportunitate a unei majorităţi.

Am făcut referire la cele două declaraţii aparţinând premierului Victor Ponta şi preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, ţinând cont de situaţia incredibilă de la Primăria Râmnicu Vâlcea. Se împlineşte deja o lună de când un grup de consilieri pune o presiune nemaiîntâlnită pe primarul interimar al oraşului, social-democratul Gigi Matei, în încercarea de a-l schimba din funcţie. Este evident că Ponta nu avea în cap situaţia de la Vâlcea atunci când a scris acel mesaj pe Facebook, iar Oprişan se referea la cu totul altceva, el având ceva de împărţit cu procurorii. Interesantă este, însă, alăturarea „atac împotriva aleşilor locali” şi „oportunitate”. De fapt, este sinteza a ceea ce se întâmplă în această perioadă, în orăşelul de la poalele Capelei. Consilierii liberali, cărora li s-au alăturat câţiva independenţi, au decis că Matei trebuie să plece, iar prefectul nu
face de o lună încoace decât să atace continuu toate hotărârile aprobate de grupul aleşilor contestatari. Motivul este exact oportunitatea despre care vorbeşte Oprişan. De fapt, reprezentantul Guvernului în teritoriu a hotărât, împreună cu juriştii săi, că aleşii locali nu au acţionat oportun, neexistând motive reale pentru retragerea atribuţiilor de primar interimar lui Gigi Matei.

Iată aşadar cum nu organele judiciare au declanşat un atac brutal asupra aleşilor, ci aleşii înşişi. Iar oportunitatea a devenit din armă, scut. La Râmnicu Vâlcea nu se poate vorbi despre o încercare democratică de schimbare a unui primar interimar, cu un altul. Se tot vorbeşte despre formarea unei majorităţi care nu-l mai vrea pe Matei, ca şi cum lucrul acesta, în sine, ar fi suficient. În frunte cu Mircia Gutău, consilierii liberali şi independenţi au luat în braţe această majoritate şi o folosesc ca pe o măciucă, lovind cu ea în stânga şi-n dreapta. Problema lor este că nu duc mai departe noţiunea de „majoritate”, uitând să spună că aceasta, ca să acţioneze democratic, trebuie să fie legală şi să se manifeste ca atare. Nu este suficient să se adune o gaşcă, pentru ca puterea să fie a ei. Istoria ne-a demonstrat, în nenumărate cazuri, că majorităţile care acţionează ilegal au declanşat cele mai
mari nenorociri. Şi în Germania lui Hitler exista o majoritate – şi  încă ce majoritate! Pentru că adepţii lui Hitler deţineau majoritatea, au fost omorâţi 6 milioane de evrei în lagărele de concentrare din întreaga Europă. Când mai rostesc aiurea cuvântul „majoritate”, aleşii noştri ar trebui să se gândească puţin mai mult la adevăratele semnificaţii ale acestuia.

De fapt, pe nimeni nu interesează interesul cetăţeanului în toată această afacere, a „majorităţii”, care i-a pus gând rău lui Gigi Matei. Mai nou, se foloseşte şi o altă motivaţie, cum că nimeni nu l-ar mai suporta pe primarul interimar social-democrat. Nu spunem că Givi Matei este mai bun decât Eduard Vârlan sau oricare alt consilier, din contră, spunem că toţi sunt la fel, iar, în asemenea chestiuni, interesul cetăţeanului ar trebui să primeze.

Pur şi simplu, asistăm la spectacolul dat de două găşti care se războiesc pentru putere, iar, în această perioadă, întâmplător, gaşca ostilă social-democratului Matei este mai numeroasă, datorită unor trădători care nu dau doi lei pe ceea ce vrea cetăţeanul, şi care ar vinde pe oricine, pentru preţul corect. Este, extrapolând ceea ce spunea premierul, un atac brutal, fără precedent, având ca efect blocarea activităţii administraţiei publice locale. Sunt puse în pericol, doar pentru că interesele politice o cer, investiţii edilitare de milioane de euro, sute de oameni riscă să nu-şi primească salariile, iar Zilele Imnului Naţional nu au încă un buget, deşi ne mai leagă doar 3 săptămâni de această sărbătoare a oraşului. Nişte politruci interesaţi doar de putere, acţionând la ordinele unor păpuşari fără scrupule, terminatori ai bunul simţ, pun oraşul pe butuci zi de zi, bătându-şi joc de zeci de
mii de cetăţeni. În mod normal, după o şedinţă de Consiliu Local, cum a fost circoteca de acum câteva zile, râmnicenii ar trebui să-i aştepte pe consilieri în faţa primăriei, pentru a le cere explicaţii. Dar cine să o facă şi, mai ales, cui?

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.