Vineri, sâmbătă și duminică,  25-27 septembrie, la Pitești are loc „Simpozionul Reeducarea prin tortură. Experimentul Pitești”, organizat de foștii deținuți politici.
Experimentul Pitești, unic în Europa, a fost cea mai atroce încercare de reeducare totală a deținuților politici prin bătăi și torturi brutale, administrate zilnic. Deținuții politici din temnița de la Pitești au fost, în cea mai mare parte,  studenți, membri  Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau legionari.
Iată ce spunea Corneliu Coposu despre Experimentul Pitești, o discuție care nu a fost publică, el nedorind să vorbească  despre tortura din temnițele comuniste, ci a fost înregistrată de comuniști într-o cameră de hotel și regăsită în dosarul de urmărire.
„Erau 30 de inşi în cameră şi tu erai cel care te reeducai. Ăia 30 se aliniau pe două rânduri, fronturi, tu stăteai în genunchi şi ăia, fiecare, trânteau câte o flegmă jos şi tu trebuia să le lingi pe toate.(…) Trebuia să faci lucruri care să le dovedească educatorilor că tu ai rupt complet cu eul tău din trecut şi, pentru asta, trebuia să faci o serie întreagă de umilinţe. (…)Tu stateai langa tineta si, cand mergea unul sa se cace, dupa ce termina, trebuia sa-l linga, in loc de hartie. La un popă, care trăieşte, săracul, şi acum, puţin înnebunit, din Constanţa, îl punea să facă, în fiecare dimineaţă, liturghie cu pişat şi cu căcat şi să-i împărtăşească pe ceilalţi“.
Corneliu Coposu, 1968
Sursa- Istoricul Marin Pop
loading...

1 COMENTARIU

  1. Mi-au ramas adanc intiparite in memorie acele seri petrecute la sfarsitul Cursurilor de Vara organizate de TUNT-PNT-CD. De obicei aceste intruniri aveau loc la Poiana Brasov.
    Presedintele Corneliu Coposu aduna in jurul sau membri de frunte ai Partidului cu scopul de a rememora perioadele de glorie dar si de suferinte din viata sa dar si clipe istorice din viata PNT.
    Seniorul avea o memorie exceptionala… descrierile sale „mergeau pana la „amanunt””… El reproducea cu usurinta nu numai dialogurile purtate intre diverse personalitati politice ci si amanunte referitoare la tinuta vestimentara ale acestora. „Discursul” lui Corneliu Coposu era viu si fascinant si dovedeau o reala inclinatie scriitoriceasca.
    Doina Alexandru a publicat un volum in care a strans mai multe interviuri cu Corneliu Coposu. Eu cred ca este o lucrare de referinta care trebuie consultata atat de catre istoricii de profesie cat si de catre aceia care au fost contemporani cu omul de exceptie Corneliu Coposu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.